Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Dominika Najda | 
aktualizacja 

Zbija cholesterol, ratuje wątrobę. Jedz, nie żałuj sobie

9

Cykoria to jedno z tych warzyw, po które Polacy sięgają bardzo rzadko, a szkoda. To pyszny i bardzo zdrowy produkt. W liściach ukryta jest cała masa substancji odżywczych, witamin i minerałów. Warto przekonać się do tej rośliny.

Zbija cholesterol, ratuje wątrobę. Jedz, nie żałuj sobie
Cykoria to moc zdrowia. Możesz mieć ją we własnym ogrodzie (Licencjodawca, Mint Images)

Chrupiące warzywo pełne zdrowia

Cykoria kształtem przypomina odrobinę zdeformowaną kapustę pekińską. Mimo wielu korzyści zdrowotnych jest to warzywo, po które sięgamy rzadko.

W Polsce roślina nie cieszy się zbyt dużą popularnością, choć z łatwością można posiać ją w swoim ogrodzie.

To doskonałe uzupełnienie każdej diety. Cykoria nie zawiera zbyt wielu kalorii, a skrywa naprawdę wiele składników odżywczych i pozytywnie wpływa na nasze zdrowie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Cykoria – właśnie zaczyna się sezon

Mięsiste liście zawierają magnez, mangan, żelazo, potas, sód, fosfor, cynk, karoten, kwas foliowy, witaminę B1, B2 i C, E oraz K.

Spożywanie liści tej rośliny dostarcza organizmowi również beta-karotenu, laktucyny i laktukopikryny. Cykoria zawiera mnóstwo błonnika i ma niski indeks glikemiczny. To doskonała propozycja szczególnie na diecie odchudzającej.

Smak liści jest odrobinę gorzki, a to przez zawartość intybiny. Substancja pozytywnie wpływa na trawienie, produkcję czerwonych krwinek i reguluje pracę nerek. Cykoria skutecznie również odtruwa organizm i obniża poziom cholesterolu.

Cykoria również poprawia urodę

Wysoka zawartość witaminy C pomaga wzmacniać układ odpornościowy. Cykoria to również warzywo urody. Poprawia kondycję włosów oraz paznokci, a także wygładza skórę i przyczynia się do redukcji zmarszczek.

Co ciekawe, cykoria uważana jest za bezkofeinową alternatywę kawy. Pozytywnie wpływa na układ pokarmowy – działa żółciopędnie i moczopędnie, wspiera zdrowe funkcjonowanie wątroby oraz pobudza apetyt.

Cykorię najlepiej spożywać na surowo, świetnie sprawdzi się jako dodatek do sałatek. Można ją uprawiać samodzielnie, choć nie jest zalecana alergikom oraz osobom zmagającymi się z wrzodami żołądka.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Mieszkali w namiocie w Łodzi. Kobieta jest w ósmym miesiącu ciąży
Tu matka Madzi z Sosnowca odsiaduje karę więzienia. Takie warunki ma Katarzyna W.
Zaskakujący finał poszukiwań 71-latka. Znaleźli go w lodowatej rzece
Pożar domu w Boruszowicach. Policjanci zdążyli w ostatniej chwili
Bytom. Mężczyzna i pięć nastolatek zatrzymani na ogródkach działkowych
Wjechał w armatkę śnieżną w Krynicy-Zdroju. 13-latek nie żyje
Nietypowy widok w lesie. "Natura potrafi zaskakiwać"
Dwie rosyjskie rafinerie bez ropy? Skuteczny atak Ukrainy
Myje się dwa razy w tygodniu. "Mam obawy, że brzydko pachnę"
Robert Karaś będzie reprezentować azjatycki kraj. "Zrobię to z dumą"
Wjechał na oblodzone jezioro. Auto utknęło na środku
Poruszające sceny. Tak dzieci pożegnały zamordowanego księdza
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić