Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Zepsułeś zupę? W ten sposób uratujesz nawet barszcz wigilijny

3

Większość z nas nie wyobraża sobie Wigilii bez tradycyjnego barszczu z uszkami. Niestety, czasem może się zdarzyć, że przygotowana przez nas zupa ma nieodpowiedni kolor lub smak. Na szczęście istnieje sposób, by uratować to świątecznie danie.

Zepsułeś zupę? W ten sposób uratujesz nawet barszcz wigilijny
Jak uratować popsuty barszcz świąteczny? (Licencjodawca, Kondor83)

Podczas przygotowywania barszczu należy przede wszystkim uważać, żeby go nie przegotować. Zupa, która zbyt długo stoi na rozgrzanej kuchence, straci swoją głęboką barwę. Tę potrawę powinno się gotować tylko do momentu, gdy warzywa zrobią się miękkie. Jeżeli się zagapimy i zupa zrobi się mętna, trzeba dodać do niej pokrojonego świeżego buraka. Dzięki temu odzyska wyrazisty kolor.

Zdarza się również, że dodamy zbyt dużo warzyw, przez co barszcz zrobi się czarny. W takiej sytuacji zupę rozrzedzamy wodą. Ciemny kolor wigilijnego przysmaku może być spowodowany nadmiarem wody spod grzybów. W tym przypadku do wywaru dodajemy kolejnego świeżego buraka. W zupie przyrządzonej na bazie czerwonych buraków od jej koloru najważniejszy jest jednak smak. Jak w przypadku każdej innej potrawy, kluczową rolę odgrywają tu właściwe proporcje składników.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...

Zobacz także: Jaką zupę można podać zamiast barszczu?

Jeśli wydaje nam się, że zupa jest zbyt kwaśna, wówczas powinniśmy spróbować ją dosłodzić, stopniowo dodając cukier, aż do osiągnięcia zamierzonego efektu. Z kolei, gdy barszcz jest mdły, to prawdopodobnie brakuje mu kwasowości. Żeby podnieść walory smakowe dania, dodajemy do niego odrobinę świeżego soku wyciśniętego z cytryny, a alternatywnie octu. Osoby, które lubią eksperymentować w kuchni, mogą w tym celu użyć wody spod kiszonej kapusty lub kiszonych ogórków.

Gotując barszcz, nie wolno zapominać o przyprawach, które nadadzą mu niepowtarzalny aromat. Dlatego przed świętami warto zaopatrzyć się w takie produkty jak czosnek, pieprz, sól, liście laurowe, majeranek czy lubczyk. Świąteczną potrawę najlepiej zacząć przygotowywać kilka dni przed Wigilią Bożego Narodzenia. Zdaniem wielu kucharzy najlepiej smakuje barszcz przyrządzony na bazie domowego zakwasu buraczanego. Przepis na sok z kiszonych ogórków jest bardzo prosty i z łatwością znajdziesz go w internecie.

Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 21.11.2024 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nakaz aresztowania Netanjahu. "Istotny krok w kierunku sprawiedliwości"
Zmasowane ataki Izraela na Liban. Ponad 47 zabitych
Wrocławski McDonald's podbija sieć. Kolorowe neony, światła i tłumy klientów
Zobaczył tygrysa pod domem. Przerażające nagranie z Chin
Ukraiński recydywista w Sopocie. Pokazał policjantom fałszywe prawo jazdy
Trzaskowski: Na spotkania w prekampanii jeżdżę prywatnym samochodem, urlopu nie planuję
Wypadek na roli. Nogę mężczyzny wciągnęła maszyna
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Ōkunoshima. Tajemnicza wyspa królików z mroczną przeszłością
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić