Podczas przygotowywania barszczu należy przede wszystkim uważać, żeby go nie przegotować. Zupa, która zbyt długo stoi na rozgrzanej kuchence, straci swoją głęboką barwę. Tę potrawę powinno się gotować tylko do momentu, gdy warzywa zrobią się miękkie. Jeżeli się zagapimy i zupa zrobi się mętna, trzeba dodać do niej pokrojonego świeżego buraka. Dzięki temu odzyska wyrazisty kolor.
Zdarza się również, że dodamy zbyt dużo warzyw, przez co barszcz zrobi się czarny. W takiej sytuacji zupę rozrzedzamy wodą. Ciemny kolor wigilijnego przysmaku może być spowodowany nadmiarem wody spod grzybów. W tym przypadku do wywaru dodajemy kolejnego świeżego buraka. W zupie przyrządzonej na bazie czerwonych buraków od jej koloru najważniejszy jest jednak smak. Jak w przypadku każdej innej potrawy, kluczową rolę odgrywają tu właściwe proporcje składników.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...
Jeśli wydaje nam się, że zupa jest zbyt kwaśna, wówczas powinniśmy spróbować ją dosłodzić, stopniowo dodając cukier, aż do osiągnięcia zamierzonego efektu. Z kolei, gdy barszcz jest mdły, to prawdopodobnie brakuje mu kwasowości. Żeby podnieść walory smakowe dania, dodajemy do niego odrobinę świeżego soku wyciśniętego z cytryny, a alternatywnie octu. Osoby, które lubią eksperymentować w kuchni, mogą w tym celu użyć wody spod kiszonej kapusty lub kiszonych ogórków.
Gotując barszcz, nie wolno zapominać o przyprawach, które nadadzą mu niepowtarzalny aromat. Dlatego przed świętami warto zaopatrzyć się w takie produkty jak czosnek, pieprz, sól, liście laurowe, majeranek czy lubczyk. Świąteczną potrawę najlepiej zacząć przygotowywać kilka dni przed Wigilią Bożego Narodzenia. Zdaniem wielu kucharzy najlepiej smakuje barszcz przyrządzony na bazie domowego zakwasu buraczanego. Przepis na sok z kiszonych ogórków jest bardzo prosty i z łatwością znajdziesz go w internecie.
Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.