Kiwi inaczej agrest chiński zaliczany jest do grupy produktów żywnościowych o niezwykłych właściwościach zdrowotnych czyli tzw. superfoods. Przez wiele osób kiwi jest uważane za najzdrowszy owoc na świecie. Soczysty miąższ tych zielonych owoców ma galaretowatą konsystencję, sporo drobnych ciemnych pestek oraz słodki i jednocześnie cierpki smak. Znajdziemy w nim mnóstwo cennych składników takich jak witamina C, E, K, witaminy z grupy B, potas, magnez, fosfor, wapń, cynk i błonnik pokarmowy.
Wyniki badań przeprowadzonych przez Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne w Orlando potwierdziły, że regularne jedzenie kiwi skutecznie pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze. Dzięki temu zmniejsza ryzyko m.in. niewydolności serca, zawału serca i udaru mózgu.
Wysoka zawartość włókna pokarmowego sprawia, że **kiwi jest silną bronią w walce z wysokim stężeniem złego cholesterolu LDL we krwi i nadmiarem tkanki tłuszczowej. Z kolei obecne w kiwi antyoksydanty neutralizują szkodliwe wolne rodniki, spowalniają proces starzenia się organizmu i obniżają ryzyko chorób nowotworowych.
Czytaj też: Mało znany produkt. Włącz do diety
Włączenie na stałe tych pysznych owoców do codziennej diety poprawi nasze samopoczucie i uchroni nas organizm przed infekcjami, co jest istotne zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym. Pestki kiwi również mają zdrowe właściwości. Pomagają pozbyć się toksycznych substancji z organizmu, leczą zaparcia i wpływają korzystnie na kondycję naszej skóry.
Żeby w pełni skorzystać ze zdrowych walorów agrestu chińskiego, najlepiej spożywać go na czczo. Eksperci ds. żywienia zalecają, żeby codziennie przed pierwszym posiłkiem zjeść jedno kiwi i popić szklanką ciepłej przegotowanej wody.
Czytaj też: To groźny niedobór. Objawy pojawiają się nocą
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl