Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 
aktualizacja 

"Złoto polskich pól". To najzdrowszy olej?

43

Rzepak to jedna z najczęściej uprawianych w Polsce roślin. Jej nasiona są wykorzystywane do produkcji tłuszczów kuchennych. Jak się okazuje, to właśnie olej z rzepaku spośród innych spożywczych olejów roślinnych wyróżnia się najwyższą zawartością cennych kwasów tłuszczowych, dzięki czemu wpływa korzystnie na nasze zdrowie. Poznaj niedocenianie prozdrowotne właściwości oleju rzepakowego.

"Złoto polskich pól". To najzdrowszy olej?
Olej rzepakowy sprawdzi się w walce z wieloma dolegliwościami (Getty Images, Zolnierek)

W oleju rzepakowym, który nazywany jest "złotem polskich pól" znajdziemy zdecydowanie mniej nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 niż w innych tego typu produktach. Ten rodzaj tłuszczu wyróżnia się wysoką zawartością wartościowych kwasów omega-3. Dla zdrowia naszego organizmu bardzo istotna jest odpowiednia proporcja kwasów omega-3 do omega-6. Dla porównania w przypadku oliwy z oliwek wynosi ona 1:10, z kolei w oleju rzepakowym ich stosunek to 1:3.

Wyniki licznych badań naukowych potwierdziły, że odpowiednia podaż kwasów omega-3 wpływa korzystnie na pracę układu nerwowego. Dzięki temu zmniejsza ryzyko rozwoju choroby Alzheimera i Parkinsona.

Innym powodem, dla którego warto sięgać po olej z rzepaku, jest obecność przeciwutleniaczy, które niszczą wolne rodniki, chronią przed nowotworami i opóźniają proces starzenia się organizmu. Te cenne substancje to witamina E i prowitamina A (beta-karoten).

Obecność w naszej diecie oleju wyprodukowanego na bazie nasion z rzepaku wzmacnia również kondycję zdrowotną nerek, wpływa pozytywnie na funkcjonowanie układu krążenia, tkanki łącznej i mięśni szkieletowych.

Ten popularny produkt zawiera stanole pomagające obniżyć zbyt wysokie stężenie cholesterolu.

Wyniki badań, które zostały opublikowane w czasopiśmie medycznym "Journal of Lipid Research" potwierdziły, że olej rzepakowy sprawdza się w walce z hipercholesterolemią i innymi zaburzeniami lipidowymi.

Zdaniem lekarzy i dietetyków olej rzepakowy najlepiej stosować na zimno jak dodatek do zdrowych sałatek warzywnych. Smażenie na oleju z rzepaku sprawia, że traci on swoje dobroczynne właściwości. Jeśli jednak zdecydujemy się na taki sposób przygotowanie potraw najlepiej wybrać właśnie ten rodzaj tłuszczu ze względu na bardzo wysoką temperaturę smażenia.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Nakaz aresztowania Netanjahu. "Istotny krok w kierunku sprawiedliwości"
Zmasowane ataki Izraela na Liban. Ponad 47 zabitych
Wrocławski McDonald's podbija sieć. Kolorowe neony, światła i tłumy klientów
Zobaczył tygrysa pod domem. Przerażające nagranie z Chin
Ukraiński recydywista w Sopocie. Pokazał policjantom fałszywe prawo jazdy
Trzaskowski: Na spotkania w prekampanii jeżdżę prywatnym samochodem, urlopu nie planuję
Wypadek na roli. Nogę mężczyzny wciągnęła maszyna
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Ōkunoshima. Tajemnicza wyspa królików z mroczną przeszłością
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić