Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
aktualizacja 

Zmienia działanie mózgu, powoduje otyłość. Unikaj jak ognia

91

Cukier jest tak samo silnie uzależniający jak papierosy czy alkohol. Wiedzą o tym doskonale osoby, które nie mogą powstrzymać się od jedzenia słodyczy i picia słodkich napojów. Niestety ten kuszący dodatek wpływa negatywnie nie tylko na naszą wagę, ale również wyniszcza nasz mózg.

Producenci dosładzają często produkty syropem glukozowo-fruktozowym, przez co stają się jeszcze bardziej uzależniające
Producenci dosładzają często produkty syropem glukozowo-fruktozowym, przez co stają się jeszcze bardziej uzależniające (Getty Images)

Niebezpieczne uzależnienie. Co cukier robi z naszym mózgiem?

Nadmiar cukru jest bardzo szkodliwy dla organizmu, a spożywanie zbyt dużej liczby produktów spożywczych, obfitujących w cukier może doprowadzić do otyłości, cukrzycy oraz problemów z zębami. To jednak nie wszystko.

Cukier sieje spustoszenie w całym naszym organizmie. Według naukowców z Western University codzienny jadłospis przepełniony cukrem może silnie wpływać na nasz mózg. Wszechobecny w żywności cukier, a konkretnie glukoza w nim zawarta, wpływa na produkcję dopaminy w mózgu, która odpowiada za odczuwanie przyjemności. Po zjedzeniu słodkiego batonika, nasz organizm odczuwa euforię, która jest nagrodą za dostarczenie cukru. To dlatego chcemy natychmiast powtórzyć tą czynność. Ten prosty mechanizm powoduje u wielu ludzi nieodpartą chęć zajadania się słodyczami.

Nasz mózg jest neuroplastyczny, co oznacza ciągłe zmiany zachodzące w neuronach. Dotyczy to również produkcji w mózgu wcześniej wspomnianej dopaminy. Nasz organizm przyzwyczaja się do jedzenie produktów o wysokiej zawartości cukru i domaga się ich więcej. Jeżeli spożywamy je często, zwiększa się zakres tolerancji na cukier, dlatego potrafimy się tak od niego uzależnić.

Z badań wynika, że dieta bogata w cukier może powodować trudności w podejmowaniu decyzji, większą podatność na uleganie pokusom i zaburzenia w zapamiętywaniu przestrzennym.

Według Światowej Organizacji Zdrowia, żeby spożywanie cukru było bezpieczne dla naszego organizmu powinien on stanowić mniej niż 10 proc. dziennego zapotrzebowania na kalorie.

Autor: KGG
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Wywieźli ponad 600 opon. Smutny widok. "Las to nie wulkanizacja"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Sukces astronomów. Uchwycili umierającą gwiazdę spoza Drogi Mlecznej
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić