Według niektórych opinii regularne picie kawy może zaszkodzić naszemu zdrowiu. Naukowcy są innego zdania i w swoich nowych badaniach udowodnili, że kawa spożywana w umiarkowanych ilościach wpływa korzystnie na funkcje poznawcze. Te właściwości popularny napój pobudzający zawdzięcza zawartości antyoksydantów. Jak się okazuje, kofeina obniża ryzyko zaburzeń neurologicznych, takich jak choroba Parkinsona, demencja i choroba Alzheimera. Z najnowszego raportu wynika, że kawa bezkofeinowa nie wykazuje podobnych prozdrowotnych właściwości.
Zobacz także: Oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom cholesterolu. Wystarczy jeść raz w tygodniu
Zdaniem ekspertów, kawa działa pozytywnie na funkcje poznawcze, ponieważ w naturalny sposób spowalnia ich spadek. Wyniki wielu wcześniejszych badań naukowych udowodniły korzystny wpływ regularnego picia kawy przez całe dorosłe życie na pamięć w podeszłym wieku. Dotyczy to zarówno kobiet, jak i przedstawicieli płci męskiej.
Z kolei niższy niż średni poziom kofeiny w organizmie może podnosić ryzyko rozwoju Alzheimera. Jak wynika z badań opublikowanych w 2016 roku, osoby regularnie pijące kawę w rozsądnych ilościach są o 27 proc. mniej narażone na rozwój tej choroby neurodegeneracyjnej.
Metaanaliza przeprowadzona w 2015, wykazała, że kofeina wspiera pracę centralnego układu nerwowego, dzięki czemu może chronić przed Alzheimerem. Jak twierdzi Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności, picie w ciągu dnia ok. pięciu filiżanek (maksymalnie 400 mg kofeiny) nie jest szkodliwe dla zdrowych osób w dorosłym wieku. Autorzy badania zalecają jednak, by w celu zmniejszenia ryzyka groźnych chorób mózgu, pić trzy filiżanki dziennie.
''Umiarkowane spożycie kawy może odegrać znaczącą rolę w spowalnianiu spadku funkcji poznawczych, co mogłyby wpłynąć na zmniejszenie wydatków na opiekę zdrowotną w całej Europie'' – podsumował prof. Rodrigo Cunha z Uniwersytetu Coimbra w Portugalii.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl