Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik | 

Zmniejsza ryzyko raka żołądka, okrężnicy i trzustki. Jedz jak najczęściej

28

Według WHO nowotwory powodują więcej zgonów niż jakiekolwiek inne choroby – nawet choroby serca. Badania wskazują jednak, że ryzyko raka można zmniejszyć, zwiększając ilość błonnika w diecie.

Zmniejsza ryzyko raka żołądka, okrężnicy i trzustki. Jedz jak najczęściej
Dieta bogata w błonnik zmniejsza ryzyko raka (Getty Images, Vasilis Nikolos)

W metaanalizie z 2023 r. autorzy dokonali przeglądu wszystkich dotychczasowych analiz dotyczących spożycia błonnika pokarmowego i ryzyka zachorowania na raka. Odkryli, że dieta bogata w błonnik statystycznie istotnie zmniejsza ryzyko raka żołądka, okrężnicy, odbytnicy, polipów okrężnicy, piersi, endometrium, prostaty i trzustki.

Rak żołądka

Metaanaliza wykazała, że każde zwiększenie spożycia błonnika o 10 g dziennie skutkowało zmniejszeniem zachorowalności na raka żołądka aż o 44 proc.

Błonnik zmniejsza stężenie i blokuje działanie azotynów (częstym źródłem azotynów jest przetworzona żywność) oraz zapobiega powstawaniu związków nitrozowych, o których wiadomo, że są rakotwórcze.

Zawiera też kwas ferulowy i kwas p-kumarowy, które mają działanie przeciwnowotworowe, upośledzają wzrost i rozwój komórek nowotworowych oraz przyspieszają apoptozę (usuwanie martwych i uszkodzonych komórek).

Rak okrężnicy i odbytnicy

Metaanaliza wykazała, że dieta bogata w błonnik zmniejsza ryzyko raka jelita grubego i odbytnicy odpowiednio o 26 proc. i 23 proc. Zmniejsza również ryzyko polipów gruczolakowatych o 29 proc.

Błonnik wypełnia stolec, wywierając nacisk na ścianę jelita i zapewniając przejście treści jelitowej przez przewód pokarmowy w odpowiednim czasie. Zbyt mała ilość błonnika powoduje zaparcia, co oznacza, że czynniki rakotwórcze w kale - takie jak heterocykliczne aminy aromatyczne (HCA) i wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA) - mają dłuższy kontakt ze ścianą okrężnicy lub dłużej zalegają w odbytnicy.

Fermentacja błonnika w jelicie skutkuje produkcją SFA, które chronią przed rozwojem raka okrężnicy lub odbytnicy poprzez hamowanie nieprawidłowego wzrostu komórek i stymulację apoptozy.

Rak piersi

Z badań wynika, że wysokie spożycie błonnika pokarmowego zmniejsza ryzyko raka piersi zarówno przed jak i po menopauzie o 18 proc. Efekt zaobserwowano zarówno w przypadku błonnika rozpuszczalnego, jak i nierozpuszczalnego.

Duża ilość błonnika w jelitach zmniejsza wchłanianie estrogenu do krwiobiegu, a SFA wytwarzane w jelitach chronią przed rozwojem komórek raka piersi.

Wysoka zawartość błonnika w diecie zmniejsza również ryzyko otyłości, a otyłość sprzyja wyższemu poziomowi estrogenu, który produkowany jest w tkance tłuszczowej. Otyłość po menopauzie zwiększa ryzyko raka piersi o 20-60 proc.

Rak endometrium

Dieta bogata w błonnik zmniejsza ryzyko raka endometrium o 14 proc.

Rak endometrium jest związany z wysokim poziomem estrogenu. Wysoka zawartość błonnika w jelicie wydłuża czas pasażu treści jelitowej, dając mniejszą możliwość wchłaniania estrogenów i zwrotnego wchłaniania kwasów żółciowych, które zawierają metabolity cholesterolu.

Wiadomo również, że dieta bogata w błonnik obniża ciśnienie krwi i ryzyko cukrzycy typu 2, z których oba są czynnikami ryzyka raka endometrium.

Rak prostaty

Dieta bogata w błonnik zmniejsza ryzyko raka prostaty o 13 proc.

Wiele badań wykazało, że dieta z niskim spożyciem błonnika jest istotnym czynnikiem ryzyka raka prostaty. Produkty bogate w błonnik - m.in. zboża, rośliny strączkowe, orzechy i soja - zawierają duże ilości heksafosforanu inozytolu, znanego również jako kwas fitynowy lub IP6.

IP6 ma silne działanie przeciwnowotworowe, hamując wzrost i różnicowanie komórek. Po spożyciu jest szybko wchłaniany w jelicie i transportowany do komórek nowotworowych, ale nie wpływa na normalne tkanki. W badaniu laboratoryjnym na myszach z 2013 r. wykazano, że IP6 zapobiega angiogenezie w guzach prostaty (wzrost naczyń krwionośnych).

Wiadomo, że błonnik zwiększa poziom globuliny wiążącej hormony płciowe (SHBG) i poprawia wrażliwość na insulinę, co wiąże się z mniej agresywnym rakiem prostaty.

Rak nerki

Dieta bogata w błonnik zmniejsza ryzyko raka nerki o 16 proc.

Spożywanie pokarmów bogatych w błonnik prowadzi do poprawy zdrowia, ponieważ zapobiega zaparciom, poprawia florę bakteryjną jelit i pomaga utrzymać barierę jelitową, zapobiegając przedostawaniu się toksyn do krwiobiegu. Diety bogate w błonnik zmniejszają przewlekłe stany zapalne.

Pokarmy roślinne bogate w błonnik często mają wysoką zawartość przeciwutleniaczy. Antyoksydanty przeciwdziałają niebezpiecznym wolnym rodnikom i zapobiegają mutacjom DHA. Z badania przeprowadzonego w 2013 r. wynika, że osoby o najwyższym spożyciu błonnika mają o 15–20 proc. mniejsze ryzyko raka nerki (raka nerkowokomórkowego).

Rak trzustki

Metaanaliza wykazała, że dieta bogata w błonnik zmniejsza ryzyko raka trzustki o 37 proc.

Zwiększenie ilości błonnika w diecie jest korzystne dla ochrony przed rakiem trzustki, ponieważ ulega on fermentacji w celu wytworzenia SFA, które obniża pH jelita grubego, zapobiega rozwojowi organizmów chorobotwórczych w jelitach i zmniejsza przewlekłe stany zapalne, zmniejszając przy tym ryzyko raka trzustki.

Błonnik poprawia wrażliwość na insulinę i zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2 – oba te czynniki są czynnikami ryzyka raka trzustki.

Aktualne zalecenia dotyczące błonnika w diecie

Spożycie błonnika powinno wynosić 30 g dziennie. Jak to sobie zapewnić?

Pełnoziarnista owsianka będzie świetnym wyborem śniadaniowym, "biała żywność" (np. biały chleb) już niekoniecznie. Żeby zapewnić sobie odpowiednią podaż błonnika, warto zrezygnować z rafinowanych ziaren na rzecz nierafinowanych (np. brązowy ryż zamiast białego) i wyrobić nawyk podjadania orzechów lub posypywania dan nasionami.

Warto również pamiętać o spożyciu owoców i warzyw oraz unikaniu przetworzonej żywności.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Sojusz PiS z Konfederacją? Zaskakujące wyniki badań
Max Verstappen mistrzem świata Formuły 1. Dokonał tego po raz czwarty
Tak będzie wyglądać McDonald's w 2050 roku? Koreanka pokazała nagranie
Lepiej tego nie rób. Mandat i punkty karne murowane
Niecodzienne sceny w brazylijskim zoo. Wskoczył do stawu z hipopotamami
Europejski kraj ostrzega przed komarami. Przenoszą choroby tropikalne
Julia Szeremeta wraca na ring. Zawalczy o mistrzostwo
Trump wybrał kolejną współpracowniczkę. Ma zostać sekretarzem rolnictwa
Mija 130 lat od przełomowego wynalazku Kazimierza Prószyńskiego
Śmierć policjanta podczas interwencji. Sprawę bada specjalny zespół
Nowe logo na kaskach norweskich skoczków. Amnesty International grzmi
Wyniki Lotto 23.11.2024 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić