W metaanalizie z 2023 r. autorzy dokonali przeglądu wszystkich dotychczasowych analiz dotyczących spożycia błonnika pokarmowego i ryzyka zachorowania na raka. Odkryli, że dieta bogata w błonnik statystycznie istotnie zmniejsza ryzyko raka żołądka, okrężnicy, odbytnicy, polipów okrężnicy, piersi, endometrium, prostaty i trzustki.
Rak żołądka
Metaanaliza wykazała, że każde zwiększenie spożycia błonnika o 10 g dziennie skutkowało zmniejszeniem zachorowalności na raka żołądka aż o 44 proc.
Błonnik zmniejsza stężenie i blokuje działanie azotynów (częstym źródłem azotynów jest przetworzona żywność) oraz zapobiega powstawaniu związków nitrozowych, o których wiadomo, że są rakotwórcze.
Zawiera też kwas ferulowy i kwas p-kumarowy, które mają działanie przeciwnowotworowe, upośledzają wzrost i rozwój komórek nowotworowych oraz przyspieszają apoptozę (usuwanie martwych i uszkodzonych komórek).
Rak okrężnicy i odbytnicy
Metaanaliza wykazała, że dieta bogata w błonnik zmniejsza ryzyko raka jelita grubego i odbytnicy odpowiednio o 26 proc. i 23 proc. Zmniejsza również ryzyko polipów gruczolakowatych o 29 proc.
Błonnik wypełnia stolec, wywierając nacisk na ścianę jelita i zapewniając przejście treści jelitowej przez przewód pokarmowy w odpowiednim czasie. Zbyt mała ilość błonnika powoduje zaparcia, co oznacza, że czynniki rakotwórcze w kale - takie jak heterocykliczne aminy aromatyczne (HCA) i wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA) - mają dłuższy kontakt ze ścianą okrężnicy lub dłużej zalegają w odbytnicy.
Fermentacja błonnika w jelicie skutkuje produkcją SFA, które chronią przed rozwojem raka okrężnicy lub odbytnicy poprzez hamowanie nieprawidłowego wzrostu komórek i stymulację apoptozy.
Rak piersi
Z badań wynika, że wysokie spożycie błonnika pokarmowego zmniejsza ryzyko raka piersi zarówno przed jak i po menopauzie o 18 proc. Efekt zaobserwowano zarówno w przypadku błonnika rozpuszczalnego, jak i nierozpuszczalnego.
Duża ilość błonnika w jelitach zmniejsza wchłanianie estrogenu do krwiobiegu, a SFA wytwarzane w jelitach chronią przed rozwojem komórek raka piersi.
Wysoka zawartość błonnika w diecie zmniejsza również ryzyko otyłości, a otyłość sprzyja wyższemu poziomowi estrogenu, który produkowany jest w tkance tłuszczowej. Otyłość po menopauzie zwiększa ryzyko raka piersi o 20-60 proc.
Rak endometrium
Dieta bogata w błonnik zmniejsza ryzyko raka endometrium o 14 proc.
Rak endometrium jest związany z wysokim poziomem estrogenu. Wysoka zawartość błonnika w jelicie wydłuża czas pasażu treści jelitowej, dając mniejszą możliwość wchłaniania estrogenów i zwrotnego wchłaniania kwasów żółciowych, które zawierają metabolity cholesterolu.
Wiadomo również, że dieta bogata w błonnik obniża ciśnienie krwi i ryzyko cukrzycy typu 2, z których oba są czynnikami ryzyka raka endometrium.
Rak prostaty
Dieta bogata w błonnik zmniejsza ryzyko raka prostaty o 13 proc.
Wiele badań wykazało, że dieta z niskim spożyciem błonnika jest istotnym czynnikiem ryzyka raka prostaty. Produkty bogate w błonnik - m.in. zboża, rośliny strączkowe, orzechy i soja - zawierają duże ilości heksafosforanu inozytolu, znanego również jako kwas fitynowy lub IP6.
IP6 ma silne działanie przeciwnowotworowe, hamując wzrost i różnicowanie komórek. Po spożyciu jest szybko wchłaniany w jelicie i transportowany do komórek nowotworowych, ale nie wpływa na normalne tkanki. W badaniu laboratoryjnym na myszach z 2013 r. wykazano, że IP6 zapobiega angiogenezie w guzach prostaty (wzrost naczyń krwionośnych).
Wiadomo, że błonnik zwiększa poziom globuliny wiążącej hormony płciowe (SHBG) i poprawia wrażliwość na insulinę, co wiąże się z mniej agresywnym rakiem prostaty.
Rak nerki
Dieta bogata w błonnik zmniejsza ryzyko raka nerki o 16 proc.
Spożywanie pokarmów bogatych w błonnik prowadzi do poprawy zdrowia, ponieważ zapobiega zaparciom, poprawia florę bakteryjną jelit i pomaga utrzymać barierę jelitową, zapobiegając przedostawaniu się toksyn do krwiobiegu. Diety bogate w błonnik zmniejszają przewlekłe stany zapalne.
Pokarmy roślinne bogate w błonnik często mają wysoką zawartość przeciwutleniaczy. Antyoksydanty przeciwdziałają niebezpiecznym wolnym rodnikom i zapobiegają mutacjom DHA. Z badania przeprowadzonego w 2013 r. wynika, że osoby o najwyższym spożyciu błonnika mają o 15–20 proc. mniejsze ryzyko raka nerki (raka nerkowokomórkowego).
Rak trzustki
Metaanaliza wykazała, że dieta bogata w błonnik zmniejsza ryzyko raka trzustki o 37 proc.
Zwiększenie ilości błonnika w diecie jest korzystne dla ochrony przed rakiem trzustki, ponieważ ulega on fermentacji w celu wytworzenia SFA, które obniża pH jelita grubego, zapobiega rozwojowi organizmów chorobotwórczych w jelitach i zmniejsza przewlekłe stany zapalne, zmniejszając przy tym ryzyko raka trzustki.
Błonnik poprawia wrażliwość na insulinę i zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2 – oba te czynniki są czynnikami ryzyka raka trzustki.
Aktualne zalecenia dotyczące błonnika w diecie
Spożycie błonnika powinno wynosić 30 g dziennie. Jak to sobie zapewnić?
Pełnoziarnista owsianka będzie świetnym wyborem śniadaniowym, "biała żywność" (np. biały chleb) już niekoniecznie. Żeby zapewnić sobie odpowiednią podaż błonnika, warto zrezygnować z rafinowanych ziaren na rzecz nierafinowanych (np. brązowy ryż zamiast białego) i wyrobić nawyk podjadania orzechów lub posypywania dan nasionami.
Warto również pamiętać o spożyciu owoców i warzyw oraz unikaniu przetworzonej żywności.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.