Odtruwające orzechy
Wyniki najnowszych badań, które zostały opublikowane w magazynie "Molecular Carcinogenesis", potwierdziły antynowotworowe właściwości orzechów. Badacze z Uniwersytetu w Jenie w Niemczech udowodnili, że orzechy stymulują mechanizmy obronne organizmu i tym samym odtruwają reaktywne formy tlenu.
Tego rodzaju formy tlenu są wytwarzane przez różne związki chemiczne, promieniowanie UV i metabolity żywności. Te czynniki mogą przyczynić się do uszkodzenia DNA, co prowadzi do rozwoju raka.
Czytaj też: Chroni przed zawałem i udarem
Podczas eksperymentu, naukowcy zbadali działanie pięciu odmian orzechów:
- laskowe,
- włoskie,
- migdały,
- pistacje,
- makadamia.
W pierwszej kolejności orzechy były sztucznie trawione w próbówkach, a to, co powstało - zostało poddane analizie. Jak się okazało, orzechy uaktywniają enzymy ochronne w leczonych komórkach, co oznacza, że mogą chronić nasz organizm przed nowotworami.
Jak dodał jeden z autorów badań, Wiebke Schlormann, substancje zawarte w orzechach działają również pozytywnie na wątrobę, serce, układ krążenia, zmniejszają ryzyko rozwoju cukrzycy i chronią przed nadwagą.
Czytaj też: Oczyszcza jelita. Jedz przed śniadaniem
Orzechy na stres
Dzięki witaminie E orzechy wpływają korzystnie na układ nerwowy i odpornościowy. Poza tym, białko zawarte w tych bakaliach, pomaga odzyskać energię życiową. Regularne spożywanie orzechów jest dobre na osłabienie organizmu, codzienny stres związany z pracą i zły nastrój.
Czytaj też: Wymiecie pasożyty z jelit
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.