W układzie pokarmowym każdego z nas pojawiają się resztki pokarmowe, w których są magazynowe toksyny. Jeżeli nie są systematycznie wydalane, robią się twarde na skutek odciągania z nich wody i przekształcają się w kamienie kałowe zalegające w jelicie grubym.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kamienie jelitowe wpływają niekorzystnie na komórki jelit, co w efekcie prowadzi do zatrucia organizmu i wystąpienia wielu uciążliwych dolegliwości. U osób z zapchanymi jelitami można zauważyć takie symptomy jak: ból przy oddawaniu stolca i problem z wypróżnieniem, ból w dolnej części brzucha, uczucie ciężkości, ból głowy, złe samopoczucie i wypukły brzuch nawet u osób ze szczupłą sylwetką.
Do przyczyn pojawienia się tego rodzaju problemów zdrowotnych możemy zaliczyć m.in.: niewłaściwą dietę, niski poziom aktywności fizycznej, siedzący tryby życia, stres oraz zaburzenia hormonalne mające związek ze spowolnionym metabolizmem. Zdaniem lekarzy i ekspertów żywieniowych w trosce o kondycję naszego organizmu powinniśmy włączyć do codziennego jadłospisu żywność bogatą w błonnik, który przyspiesza perystaltykę jelit, usuwa z nich złogi, reguluje rytm wypróżnień i zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworu jelita grubego.
Najwięcej włókna pokarmowego zawierają warzywa, owoce, pełnoziarniste i razowe wyroby piekarnicze, a także kasza gryczana i jęczmienna, otręby i brązowy ryż. Żeby pozbyć się złogów zalegających w jelitach, warto regularnie sięgać również po napar z mniszka lekarskiego, łopianu, pokrzywy i mięty, kefir, oliwę z oliwek, siemię lniane, orzechy, wodę z cytryną czy sok jabłkowy, Warto pamiętać również o piciu odpowiedniej ilości wody każdego dnia.