Dysgeusia jest terminem oznaczającym zaburzone odczuwanie bodźców smakowych. U osób dotkniętych tą przypadłością pojawia się kwaśny, gorzki, zbyt słodki lub metaliczny posmak w ustach. Dolegliwość może być spowodowana rozwojem infekcji wirusowej, zażywaniem niektórych leków, niedożywieniem czy niedoborem witamin.
Sygnał, że rak zajął płuca. Pojawia się nawet u 70 proc. chorych
Eksperci z Cleveland Clinic zauważyli, że dysgeusia jest również jednym z symptomów chorej wątroby i niedoczynności tarczycy. Może oznaczać również kserostomię, czyli suchość w ustach. Wyniki badań opublikowanych na łamach czasopisma medycznego "Frontiers in Oncology", potwierdziły, że występuje także u osób chorych na nowotwór płuc. Zdaniem badaczy zaburzenia smakowe mogą pojawiać się aż u 35-38 proc. pacjentów z rakiem płuc i występują u 35-69 proc. osób walczących rakiem, jako skutek uboczny przyjmowania preparatów medycznych, w tym również chemioterapii.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jako główną przyczyną rozwoju komórek nowotworów w płucach lekarze wymieniają zarówno czynne, jak i bierne palenie papierosów. Inne czynniki ryzyka jednego z najgorszych rodzajów raka to: predyspozycje genetyczne oraz długotrwały kontakt z toksycznymi substancjami takimi jak azbest czy smog. Poza zaburzeniami smakowymi do objawów tej bardzo niebezpiecznej choroby można zaliczyć: uporczywy kaszel, duszności, odkrztuszanie krwi, świszczący oddech, przewlekłe zmęczenie oraz dolegliwości bólowe występujące w obrębie klatki piersiowej i barków.
U chorego pojawiają się także takie dolegliwości jak obniżona wydolność fizyczna oraz widoczna utrata wagi niezwiązana ze zmianą diety, wykonywaniem ciężkiej pracy, wzmożonymi treningami czy przyjmowaniem niektórych medykamentów.