Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil Sikora
Kamil Sikora | 
aktualizacja 

Żołądek ich nie lubi. Powodują wrzody, a nawet raka

469

Chociaż warzywa powinny być stałym elementem naszego jadłospisu, to najwięcej właściwości zdrowotnych mają w świeżej postaci. Co więcej, okazuje się, że marynowane, kiszone czy konserwowe produkty mogą w niektórych przypadkach nam poważnie zaszkodzić.

Żołądek ich nie lubi. Powodują wrzody, a nawet raka
Marynowane warzywa, pikle i kiszonki mogą uderzyć w żołądek (Borisenkov Andrei)

Marynowane i konserwowe produkty przygotowuje się z dodatkiem octu. W ten sposób możemy mieć w naszej spiżarni marynowane grzybki, konserwowe ogórki, marynowaną dynię czy cukinię. Warto jednak pamiętać, że duże spożycie octu spirytusowego działa drażniąco na nasz układ pokarmowy, dlatego zdecydowanie lepiej sięgać po ocet jabłkowy. Dodatkowo w tak przygotowanych przetworach znajdziemy duże ilości soli. Z kolei konserwowe ogórki przygotowuje się z solidną porcją cukru.

Światowa Organizacja Zdrowia uznała proces marynowania za potencjalnie kancerogenny ze względu na negatywne działanie octu na komórki krwi oraz właśnie bogactwo soli.

W ''American Association for Cancer Research'' zostały opublikowane wyniki metaanalizy, z której wynika, że regularne spożywanie marynowanych warzyw może zwiększać ryzyko rozwoju niebezpiecznego nowotworu, jakim jest rak żołądka. Inne, trwające 11 lat badanie Narodowego Instytutu Badań nad Rakiem, w którym wzięło udział 40 tys. mieszkańców Japonii w średnim wieku, potwierdziło, że u jednego na 500 mężczyzn, których dieta obfitowała w duże ilości soli, w ciągu roku rozwinie się rak żołądka. W przypadku kobiet – u jednej na 300.

Z marynowanych i konserwowych przetworów powinny zrezygnować osoby z nadciśnieniem, cukrzycą, insulinoopornością, anemią, wrzodami żołądka i dwunastnicy, a także zmagające się z problemami trawiennymi, takimi jak np. zgaga czy wzdęcia.

A co w takim razie z kiszeniem? Chociaż kiszone warzywa to naturalne probiotyki pełne cennych witamin i składników mineralnych, to do ich przygotowania również używamy ogromnych ilości soli. Nie musisz jednak z nich rezygnować, ale lepiej zachowaj umiar, gdy po nie sięgasz. Kiszonki w diecie powinny na pewno ograniczyć osoby cierpiące na choroby serca, choroby nerek, zmagające się z nadciśnieniem, pacjenci z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Sukces astronomów. Uchwycili umierającą gwiazdę spoza Drogi Mlecznej
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Starych samochodów nie będzie można naprawić? Komisja Europejska wyjaśnia
To odróżnia Ronaldo od Messiego. Laureat Złotej Piłki wskazał szczegół
Robert Lewandowski idzie po Złotą Piłkę? Znany portal pokazał swój ranking
Białoruska propaganda straszy Polską. "Demony chcą przejąć Białoruś"
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić