W przypadku marynowanych i konserwowych warzyw dodaje się ocet. Dzięki temu możemy cieszyć się takimi przetworami jak marynowane grzybki, ogórki konserwowe, czy dynia i cukinia w marynacie. Ważne jest jednak, by pamiętać, że ocet spirytusowy może drażnić nasz układ trawienny. Z tego względu lepszym wyborem jest ocet jabłkowy. W tych przetworach znajduje się również spora ilość soli, a ogórki konserwowe zawierają dużo cukru.
Światowa Organizacja Zdrowia stwierdziła, że proces marynowania może być potencjalnie rakotwórczy, ze względu na szkodliwe działanie octu na komórki krwi oraz dużą ilość zawartej w nich soli.
Według badań opublikowanych przez ''American Association for Cancer Research'', regularne spożywanie marynowanych warzyw może zwiększać ryzyko raka żołądka. Podobnie, badanie Narodowego Instytutu Badań nad Rakiem, trwające 11 lat i obejmujące 40 tys. średniowiecznych mieszkańców Japonii, wykazało, że wśród mężczyzn, którzy spożywają dużo soli, jeden na 500 zachoruje na raka żołądka, a wśród kobiet – jedna na 300.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Osoby z nadciśnieniem, cukrzycą, insulinoopornością, anemią, wrzodami żołądka i dwunastnicy, jak również z problemami trawiennymi, takimi jak zgaga czy wzdęcia, powinny unikać marynowanych i konserwowych przetworów.
Co z kiszonkami? Kiszone warzywa są źródłem naturalnych probiotyków, bogatych w witaminy i minerały, jednak do ich przygotowania również używa się dużych ilości soli. Dlatego chociaż nie musisz całkowicie eliminować kiszonek ze swojej diety, warto spożywać je umiarkowanie. Szczególnie osoby chore na serce, z problemami nerkowymi, nadciśnieniem oraz dolegliwościami układu trawiennego powinny ograniczyć ich spożycie.
Warzywa ekologiczne i sztuczne. O czym warto pamiętać?
Warto pamiętać, że najzdrowszymi warzywami są te sezonowe oraz pochodzące z ekologicznych upraw. Ich dojrzewanie oczywiście zależy od warunków pogodowych i nasłonecznienia. Te ekologiczne nie zawierają związków pochodzącej z chemii rolnej, na których nadmiar narażone są szczególnie rośliny o krótkim okresie wegetacji np. sałata, kapusta, buraki ćwikłowe, szpinak, koper, czy wczesne ziemniaki.
Z kolei nawozy sztuczne, którymi pryskane są owoce i warzywa mogą w bardzo negatywny sposób wpływać na nasze zdrowie. Może to przyczyniać się obniżenia odporności i uszkodzenia wielu narządów i rozregulowania gospodarki hormonalnej organizmu.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.