Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Żołądek ich nie lubi. Powodują wrzody, a nawet raka

90

Warzywa są kluczowym elementem zdrowej diety, zwłaszcza gdy spożywamy je w świeżej formie. Jednak nie każdy rodzaj warzyw jest równie korzystny dla zdrowia. Przetworzone na różne sposoby - marynowane, kiszone czy konserwowe - mogą czasem zaszkodzić naszemu organizmowi.

Żołądek ich nie lubi. Powodują wrzody, a nawet raka
Marynowane warzywa, pikle i kiszonki mogą uderzyć w żołądek (Borisenkov Andrei)

W przypadku marynowanych i konserwowych warzyw dodaje się ocet. Dzięki temu możemy cieszyć się takimi przetworami jak marynowane grzybki, ogórki konserwowe, czy dynia i cukinia w marynacie. Ważne jest jednak, by pamiętać, że ocet spirytusowy może drażnić nasz układ trawienny. Z tego względu lepszym wyborem jest ocet jabłkowy. W tych przetworach znajduje się również spora ilość soli, a ogórki konserwowe zawierają dużo cukru.

Światowa Organizacja Zdrowia stwierdziła, że proces marynowania może być potencjalnie rakotwórczy, ze względu na szkodliwe działanie octu na komórki krwi oraz dużą ilość zawartej w nich soli.

Według badań opublikowanych przez ''American Association for Cancer Research'', regularne spożywanie marynowanych warzyw może zwiększać ryzyko raka żołądka. Podobnie, badanie Narodowego Instytutu Badań nad Rakiem, trwające 11 lat i obejmujące 40 tys. średniowiecznych mieszkańców Japonii, wykazało, że wśród mężczyzn, którzy spożywają dużo soli, jeden na 500 zachoruje na raka żołądka, a wśród kobiet – jedna na 300.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Ekspert zdradza sposób. "Jest szansa na tańszy wypoczynek"

Osoby z nadciśnieniem, cukrzycą, insulinoopornością, anemią, wrzodami żołądka i dwunastnicy, jak również z problemami trawiennymi, takimi jak zgaga czy wzdęcia, powinny unikać marynowanych i konserwowych przetworów.

Co z kiszonkami? Kiszone warzywa są źródłem naturalnych probiotyków, bogatych w witaminy i minerały, jednak do ich przygotowania również używa się dużych ilości soli. Dlatego chociaż nie musisz całkowicie eliminować kiszonek ze swojej diety, warto spożywać je umiarkowanie. Szczególnie osoby chore na serce, z problemami nerkowymi, nadciśnieniem oraz dolegliwościami układu trawiennego powinny ograniczyć ich spożycie.

Warzywa ekologiczne i sztuczne. O czym warto pamiętać?

Warto pamiętać, że najzdrowszymi warzywami są te sezonowe oraz pochodzące z ekologicznych upraw. Ich dojrzewanie oczywiście zależy od warunków pogodowych i nasłonecznienia. Te ekologiczne nie zawierają związków pochodzącej z chemii rolnej, na których nadmiar narażone są szczególnie rośliny o krótkim okresie wegetacji np. sałata, kapusta, buraki ćwikłowe, szpinak, koper, czy wczesne ziemniaki.

Z kolei nawozy sztuczne, którymi pryskane są owoce i warzywa mogą w bardzo negatywny sposób wpływać na nasze zdrowie. Może to przyczyniać się obniżenia odporności i uszkodzenia wielu narządów i rozregulowania gospodarki hormonalnej organizmu.

Autor: MTK
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
29-latek Polak zginął w Hiszpanii. Wiadomo, kiedy odbędzie się pogrzeb
Kylian Mbappe pławi się w luksusie. Wyciekła wartość jego nowego domu
Aktualizacja mObywatela. W aplikacji pojawiły się zmiany
Piłkarskie pytanie zatrzymało uczestnika "Milionerów". Znałbyś odpowiedź?
Tajemnicze zaginięcie 26-latki. Trwają poszukiwania Katarzyny Błaszko
Fałszywy Biały Miś z Krupówek zwinął biznes. Dostał 70 mandatów
Najstarsze wzmianki o nim pochodzą z 1816 roku. Trafił właśnie na Wawel
Kłobuck pożegnał zamordowanego księdza. Na pogrzebie tłumy
Pocałował piłkarkę w usta. Sprawa wróci do sądu
Dodaj do ciasta na oponki. Wyjdą miękkie i delikatne
Zarzuty dla lekarki i pielęgniarek z DPS w Zielonej Górze. W ranach zalęgły się larwy much
Polska piłka nożna coraz bliżej czołówki. Wymarzona 15. w zasięgu
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić