Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Żołądek ich nie lubi. Powodują wrzody, a nawet raka

90

Warzywa są kluczowym elementem zdrowej diety, zwłaszcza gdy spożywamy je w świeżej formie. Jednak nie każdy rodzaj warzyw jest równie korzystny dla zdrowia. Przetworzone na różne sposoby - marynowane, kiszone czy konserwowe - mogą czasem zaszkodzić naszemu organizmowi.

Żołądek ich nie lubi. Powodują wrzody, a nawet raka
Marynowane warzywa, pikle i kiszonki mogą uderzyć w żołądek (Borisenkov Andrei)

W przypadku marynowanych i konserwowych warzyw dodaje się ocet. Dzięki temu możemy cieszyć się takimi przetworami jak marynowane grzybki, ogórki konserwowe, czy dynia i cukinia w marynacie. Ważne jest jednak, by pamiętać, że ocet spirytusowy może drażnić nasz układ trawienny. Z tego względu lepszym wyborem jest ocet jabłkowy. W tych przetworach znajduje się również spora ilość soli, a ogórki konserwowe zawierają dużo cukru.

Światowa Organizacja Zdrowia stwierdziła, że proces marynowania może być potencjalnie rakotwórczy, ze względu na szkodliwe działanie octu na komórki krwi oraz dużą ilość zawartej w nich soli.

Według badań opublikowanych przez ''American Association for Cancer Research'', regularne spożywanie marynowanych warzyw może zwiększać ryzyko raka żołądka. Podobnie, badanie Narodowego Instytutu Badań nad Rakiem, trwające 11 lat i obejmujące 40 tys. średniowiecznych mieszkańców Japonii, wykazało, że wśród mężczyzn, którzy spożywają dużo soli, jeden na 500 zachoruje na raka żołądka, a wśród kobiet – jedna na 300.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Ekspert zdradza sposób. "Jest szansa na tańszy wypoczynek"

Osoby z nadciśnieniem, cukrzycą, insulinoopornością, anemią, wrzodami żołądka i dwunastnicy, jak również z problemami trawiennymi, takimi jak zgaga czy wzdęcia, powinny unikać marynowanych i konserwowych przetworów.

Co z kiszonkami? Kiszone warzywa są źródłem naturalnych probiotyków, bogatych w witaminy i minerały, jednak do ich przygotowania również używa się dużych ilości soli. Dlatego chociaż nie musisz całkowicie eliminować kiszonek ze swojej diety, warto spożywać je umiarkowanie. Szczególnie osoby chore na serce, z problemami nerkowymi, nadciśnieniem oraz dolegliwościami układu trawiennego powinny ograniczyć ich spożycie.

Warzywa ekologiczne i sztuczne. O czym warto pamiętać?

Warto pamiętać, że najzdrowszymi warzywami są te sezonowe oraz pochodzące z ekologicznych upraw. Ich dojrzewanie oczywiście zależy od warunków pogodowych i nasłonecznienia. Te ekologiczne nie zawierają związków pochodzącej z chemii rolnej, na których nadmiar narażone są szczególnie rośliny o krótkim okresie wegetacji np. sałata, kapusta, buraki ćwikłowe, szpinak, koper, czy wczesne ziemniaki.

Z kolei nawozy sztuczne, którymi pryskane są owoce i warzywa mogą w bardzo negatywny sposób wpływać na nasze zdrowie. Może to przyczyniać się obniżenia odporności i uszkodzenia wielu narządów i rozregulowania gospodarki hormonalnej organizmu.

Autor: MTK
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 17.01.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Awantura turystów w Tajlandii. "Polacy, nie róbcie tak"
Donald Tusk: Ochrona granic to święty obowiązek każdego rządu
Dwa tysiące osobników. To miasto zalały dziki
800+ dla Ukraińców. Trzaskowski: jeśli mieszkają i płacą podatki w Polsce
Prorosyjscy hakerzy zaatakowali na Whatsappie. Wystarczyło jedno kliknięcie
Denerwuje cię Danielle Collins? Novak Djoković ma zupełnie inne zdanie
GRU szkoli dywersantów. Tak Rosjanie planują kolejne operacje w Europie
Kontrowersyjna wymiana Birmy z Rosją. To junta wysłała za myśliwce
Fenomenalna Izabela Marcisz. Drugie złoto na Uniwersjadzie w Turynie
Starcie gigantów. Świątek kontra Raducanu w Australian Open
Archeolodzy wprost zaniemówili. Niesamowite odkrycie w Pompejach
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić