Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Żołądek ich nie lubi. Powodują wrzody, a nawet raka

91

Warzywa są kluczowym elementem zdrowej diety, zwłaszcza gdy spożywamy je w świeżej formie. Jednak nie każdy rodzaj warzyw jest równie korzystny dla zdrowia. Przetworzone na różne sposoby - marynowane, kiszone czy konserwowe - mogą czasem zaszkodzić naszemu organizmowi.

Żołądek ich nie lubi. Powodują wrzody, a nawet raka
Marynowane warzywa, pikle i kiszonki mogą uderzyć w żołądek (Borisenkov Andrei)

W przypadku marynowanych i konserwowych warzyw dodaje się ocet. Dzięki temu możemy cieszyć się takimi przetworami jak marynowane grzybki, ogórki konserwowe, czy dynia i cukinia w marynacie. Ważne jest jednak, by pamiętać, że ocet spirytusowy może drażnić nasz układ trawienny. Z tego względu lepszym wyborem jest ocet jabłkowy. W tych przetworach znajduje się również spora ilość soli, a ogórki konserwowe zawierają dużo cukru.

Światowa Organizacja Zdrowia stwierdziła, że proces marynowania może być potencjalnie rakotwórczy, ze względu na szkodliwe działanie octu na komórki krwi oraz dużą ilość zawartej w nich soli.

Według badań opublikowanych przez ''American Association for Cancer Research'', regularne spożywanie marynowanych warzyw może zwiększać ryzyko raka żołądka. Podobnie, badanie Narodowego Instytutu Badań nad Rakiem, trwające 11 lat i obejmujące 40 tys. średniowiecznych mieszkańców Japonii, wykazało, że wśród mężczyzn, którzy spożywają dużo soli, jeden na 500 zachoruje na raka żołądka, a wśród kobiet – jedna na 300.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Ekspert zdradza sposób. "Jest szansa na tańszy wypoczynek"

Osoby z nadciśnieniem, cukrzycą, insulinoopornością, anemią, wrzodami żołądka i dwunastnicy, jak również z problemami trawiennymi, takimi jak zgaga czy wzdęcia, powinny unikać marynowanych i konserwowych przetworów.

Co z kiszonkami? Kiszone warzywa są źródłem naturalnych probiotyków, bogatych w witaminy i minerały, jednak do ich przygotowania również używa się dużych ilości soli. Dlatego chociaż nie musisz całkowicie eliminować kiszonek ze swojej diety, warto spożywać je umiarkowanie. Szczególnie osoby chore na serce, z problemami nerkowymi, nadciśnieniem oraz dolegliwościami układu trawiennego powinny ograniczyć ich spożycie.

Warzywa ekologiczne i sztuczne. O czym warto pamiętać?

Warto pamiętać, że najzdrowszymi warzywami są te sezonowe oraz pochodzące z ekologicznych upraw. Ich dojrzewanie oczywiście zależy od warunków pogodowych i nasłonecznienia. Te ekologiczne nie zawierają związków pochodzącej z chemii rolnej, na których nadmiar narażone są szczególnie rośliny o krótkim okresie wegetacji np. sałata, kapusta, buraki ćwikłowe, szpinak, koper, czy wczesne ziemniaki.

Z kolei nawozy sztuczne, którymi pryskane są owoce i warzywa mogą w bardzo negatywny sposób wpływać na nasze zdrowie. Może to przyczyniać się obniżenia odporności i uszkodzenia wielu narządów i rozregulowania gospodarki hormonalnej organizmu.

Autor: MTK
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Sukces astronomów. Uchwycili umierającą gwiazdę spoza Drogi Mlecznej
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Starych samochodów nie będzie można naprawić? Komisja Europejska wyjaśnia
To odróżnia Ronaldo od Messiego. Laureat Złotej Piłki wskazał szczegół
Robert Lewandowski idzie po Złotą Piłkę? Znany portal pokazał swój ranking
Białoruska propaganda straszy Polską. "Demony chcą przejąć Białoruś"
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić