Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Zwiększa ryzyko groźnego raka. Ta grupa nie powinna go jeść

16

Rak piersi jest chorobą śmiertelną, dlatego warto wiedzieć, jakie czynniki mogą przyczynić się do jej rozwoju i jak można zmniejszyć jej ryzyko. Wyniki najnowszych badań wykazały, że niektóre produkty nabiałowe mogą podnieść prawdopodobieństwo nowotworu piersi, a inne mogą nas przed nim uchronić.

Niektóry rodzaj nabiału może powodować raka piersi
Niektóry rodzaj nabiału może powodować raka piersi

Wpływ jedzenia nabiału na rozwój rak piersi. Najnowsze badania

Naukowcy z Roswell Park Cancer Institute w Buffalo przeprowadzili badania pod kątem wpływu spożywania produktów mlecznych na występowanie raka piersi u kobiet. Wnioski płynące z tej analizy zostały opublikowane w czasopiśmie ”Current Developments in Nutrition".

Zespół badawczy pod kierownictwem dr Susan McCann odkrył, że kobiety jedzące duże ilości twarogu i sera cheddar są bardziej narażone na rozwój nowotworu piersi. Jak się jednak okazuje, stała obecność jogurtu w codziennej diecie może zmniejszać ryzyko tego niebezpiecznego nowotworu.

Zdaniem naukowców, te sprzeczności wynikają z faktu, że poszczególne produkty różnią się między sobą zawartością elementów odżywczych. Analiza dotyczyła badań prowadzonych przez 11 lat i obejmowała 1237 zdrowych kobiet i 1941 pacjentek borykających się z nowotworem piersi. Wszystkie uczestniczki wypełniły kwestionariusze opisujące sposób odżywiania, dzięki czemu badacze uzyskali szczegółowe informacje o zawartości nabiału w diecie badanych kobiet.

Zespół naukowy wziął również pod uwagę takie czynniki ryzyka jak wiek, menopauza, uwarunkowania genetyczne oraz BMI. Z badań wynika, że kobiety spożywające znaczne ilości jogurtu były o 39 proc. mniej narażone na raka piersi. Z kolei częste jedzenie serów podnosi ryzyko tego choroby o 53 proc. Dotyczy to właśnie głównie twarogu i serów typu cheddar.

Naukowcy są przekonani, że stała obecność niektórych rodzajów nabiału w jadłospisie wpływa na rozwój raka piersi u kobiet, jednak konieczne jest wykonanie kolejnych badań.

"Mamy nadzieję, że dalsze badania pozwolą nam na pełniejsze zrozumienie, jakie produkty żywnościowe warto włączyć do jadłospisu, aby zmniejszyć ryzyko tej choroby" – podsumowała Chreistine Ambroson, jedna z autorek badania.

Autor: KGG
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Wywieźli ponad 600 opon. Smutny widok. "Las to nie wulkanizacja"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Sukces astronomów. Uchwycili umierającą gwiazdę spoza Drogi Mlecznej
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić