Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Milena Górecka | 

Zwiększają ryzyko raka jelit. Ekspert wymienia największe zagrożenia

4

Dietetyk Michał Wrzosek wymienił w jednym ze swoich materiałów wideo na Instagramie trzy główne zewnętrzne zagrożenia dla zdrowia jelit. - To produkty, które prowadzą do dominacji szkodliwych bakterii w jelitach, redukując populację tych korzystnych — powiedział ekspert. O jakich dokładnie produktach mowa?

Zwiększają ryzyko raka jelit. Ekspert wymienia największe zagrożenia
Co szkodzi jelitom? M.in. dania wstępnie przygotowane i gotowe do spożycia (Licencjodawca)

Żywność wysokoprzetworzona

Charakteryzuje się wysoką zawartością cukrów i tłuszczów nasyconych oraz brakiem błonnika. Jak podkreśla dietetyk, zawiera często sztuczne dodatki (wzmacniacze smaku i zapachu), które nie sprzyjają ani naszemu zdrowiu, ani sylwetce.

Zdaniem eksperta warto zatem zainwestować czas w dokładne przeczytanie etykiet produktów na półce sklepowej. Szczególnie należy unikać tych, które zawierają syrop glukozowo-fruktozowy oraz tłuszcze trans.

Sięganie po te opcje ma swoje odzwierciedlenie w rosnącej liczbie przypadków otyłości, nadciśnienia i demencji. Co więcej, żywność wysoko przetworzona może przyspieszać proces starzenia się organizmu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Produkty, które szkodzą sercu. Unikaj jak ognia

Lekarstwa

Drugim czynnikiem, na który zwraca uwagę Wrzosek, jest nieodpowiednie stosowanie leków, w tym antybiotyków. Zaznacza, że choć czasami konieczne jest ich przyjmowanie, powinno się to odbywać wyłącznie na podstawie zaleceń lekarskich. Nadużywanie farmaceutyków może prowadzić do uszkodzeń śluzówki układu pokarmowego i owrzodzeń.

Po zakończeniu terapii antybiotykowej nie powinno się sięgać po leki pozostałe w domowej apteczce bez wcześniejszej konsultacji z lekarzem. Częste przyjmowanie antybiotyków może zniszczyć korzystne bakterie w jelitach, co z kolei może prowadzić do poważnych zaburzeń w procesie trawienia i absorpcji składników odżywczych.

Alkohol

Trzecim zagrożeniem dla zdrowia jelit jest alkohol. Jego spożycie sprzyja rozmnażaniu się szkodliwych bakterii w jelitach i zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwór jelita. Michał Wrzosek podkreśla, że nie ma "bezpiecznej" dawki alkoholu — każda działa toksycznie.

Nadmiar alkoholu może również doprowadzić do zapalenia oraz choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Skutki długotrwałego spożywania alkoholu nie ograniczają się jednak jedynie do układu pokarmowego – alkohol niszczy wątrobę, negatywnie wpływa na serce i trzustkę, a jego nadużywanie niesie za sobą poważne konsekwencje zdrowotne, psychiczne oraz społeczne.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Starych samochodów nie będzie można naprawić? Komisja Europejska wyjaśnia
To odróżnia Ronaldo od Messiego. Laureat Złotej Piłki wskazał szczegół
Robert Lewandowski idzie po Złotą Piłkę? Znany portal pokazał swój ranking
Białoruska propaganda straszy Polską. "Demony chcą przejąć Białoruś"
Świebodzin zdetronizowany. Nowy pomnik Jezusa będzie dużo wyższy
Pożar Biedronki. Sklep niemal doszczętnie spłonął
Groźna sytuacja na pokładzie samolotu. Ursula von der Leyen udzieliła pierwszej pomocy pasażerowi
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić