Z badań przeprowadzonych przez naukowców z Wielkiej Brytanii wynika, że słodzik obecny w dietetycznych napojach znacznie zwiększa ryzyko chorób serca i udaru mózgu. W eksperymencie wzięło udział ponad czterysta tysięcy osób. Badacze odkryli, że osoby pijące napoje słodzone są o 17 procent bardziej narażone na przedwczesną śmierć. Z kolei ludzie spożywające napoje, w których występuje sztuczny słodzik, są jeszcze bardziej zagrożone przedwczesnym zgonem. Poza tym sztuczny słodzik zawarty w napojach zwiększa ryzyko pojawienia się chorób serca o 40 proc.
Naukowcy przypuszczają, że słodziki mogą także wpływać niekorzystnie na pozytywne bakterie w organizmie człowieka. Eksperci zaznaczają, że napoje zawierające sztuczne słodziki nie mogą być uznawane za zdrowsze od tych tradycyjnych.
Zobacz także: Oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom cholesterolu. Wystarczy jeść raz w tygodniu
Naukowcy, którzy przeprowadzili badania w Stanach Zjednoczonych, udowodnili, że wypicie dwóch napojów zawierających sztuczne słodziki dostarcza do organizmu 200 dodatkowych kalorii. Może być to czynnik powodujący nadwagę i otyłość.
Po spożyciu produktu zawierającego cukier, mózg człowieka spodziewa się, że stężenie cukry we krwi się podniesie, więc organizm uwalnia insulinę. Natomiast jeżeli do krwi dostają się składniki zawarte w słodziku, wówczas poziom cukru we krwi się nie podnosi. W celu utrzymania równowagi energetycznej nasz mózg aktywuje hormon, który odpowiada za uczucie głodu, co w konsekwencji prowadzi do znacznego przyrostu masy ciała.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl