Placki ziemniaczane "gniazdka". Idealne na wiosenny obiad

9

Proste i dobre, a jakie ładne! Czasami forma podania wiele zmienia. Takie ziemniaczane gniazdka doskonale będą wyglądać na wiosennym stole w towarzystwie sałatki ze świeżych warzyw.

Placki ziemniaczane "gniazdka". Idealne na wiosenny obiad
Placki ziemniaczane (YouTube)

Placki ziemniaczane "gniazdka" to danie, które zawładnęło Instagramem. Są naprawdę ładne, a tak proste w wykonaniu! Podawać je można standardowo z kwaśną śmietaną. Ci, którzy należą do drużyny "placki ziemniaczane na słodko" będą zadowoleni z dodatku cukru lub musu jabłkowego. Ci, którzy wolą tradycyjną wersję podania, mogą wybrać kiszone ogórki, świeże warzywa czy koperek.

Placki ziemniaczane "gniazdka". Składniki:

  • 1 kg dłuższych ziemniaków
  • jajko
  • pół szklanki mąki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • śmietana do podania

Placki ziemniaczane "gniazdka". Wykonanie:

  • Ziemniaki obierz, umyj
  • Przy pomocy maszynki do robienia makaronu z warzyw pokrój odpowiednio ziemniaki
  • Z tak przygotowanym warzywem obchodź się ostrożnie, by paski się nie połamały
  • Jajko roztrzep z solą i pieprzem, zamocz w nim porcję ziemniaków, a później obsyp ziemniaki mąką
  • Na rozgrzany głęboki olej połóż porcję opanierowanych paseczków od góry zawijając przy tym gniazdka
  • Smaż z obu stron do uzyskania złocistego koloru


Zobacz także: Pyszna zapiekanka: Trzy składniki i obiad gotowy
Autor: MMC
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić