Przepis na sernik dyniowy. Deser, który osłodzi jesienne słoty

2

Nadeszła jesień, więc na naszych stołach króluje dynia. Często jednak zapominamy, że to warzywo doskonale sprawdzi się nie tylko jako dodatek do wytrawnych potraw, lecz także deserów. Na przykład – sernika dyniowego.

Przepis na sernik dyniowy. Deser, który osłodzi jesienne słoty
Sernik dyniowy z pewnością posmakuje nawet najbardziej wybrednym smakoszom (Getty Images)

Swój wyjątkowy smak sernik dyniowy zawdzięcza nie tylko temu warzywu, lecz przede wszystkim – przyprawom. Mowa oczywiście o cynamonie i imbirze, które w połączeniu z cukrem trzcinowym nadają mu korzenny, a zarazem słodki posmak.

Przepis na sernik dyniowy – potrzebne składniki

  • łyżeczka imbiru w proszku
  • łyżeczka cynamonu w proszku
  • łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1/3 szklanki musu dyniowego
  • przygotowany wcześniej spód do ciasta z herbatników
  • 3 jajka
  • szklanka białego cukru
  • kilogram twarogu sernikowego

Przepis na sernik dyniowy – sposób przygotowania

  • Umieść w naczyniu mus dyniowy i twaróg sernikowy, a następnie zmieszaj. Do powstałej masy dodaj jajka oraz biały cukier, całość miksuj, aż uzyskasz jednolitą masę.
  • Do masy dodaj wszystkie przyprawy i cukier brązowy, całość wymieszaj.
  • Przygotuj formę, wyłóż ją papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem, aby uniknąć przywierania. Na dnie ułóż przygotowany wcześniej spód do ciasta, a następnie zalej go masą.
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Gdy już będzie gorący, wstaw ciasto do środka.

Piecz sernik dyniowy maksymalnie godzinę. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj, aż się schłodzi. Możesz podawać ciasto na zimno lub ciepło – będzie doskonale smakować z bitą śmietaną lub polewą czekoladową.

Zobacz także: Zobacz też: Niezawodny przepis na sernik z truskawkami i białą czekoladą
Autor: EKO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić