Przepis na wegetariańskie burgery. Takich jeszcze nie jadłeś

0

Kto powiedział, że burger musi być z mięsem? Wegetariańska wersja burgerów na pewno pozytywnie was zaskoczy. Burgery z cieciorki są pożywne i zdrowe, a przede wszystkim duże tańsze od wołowych.

Przepis na wegetariańskie burgery. Takich jeszcze nie jadłeś
Burger z cieciorki

Sycące burgery z ciecierzycy z pewnością zaspokoją potrzeby największych nawet mięsożerców. Pamiętaj, by kotlety z cieciorki dobrze doprawić. Eksperymentuj również z dodatkami i sosami do burgera.

Przepis na burgery z ciecierzycy. Potrzebne składniki:

  • 1 puszka cieciorki (ok 260 gr)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej lub bułki tartej
  • 1 marchew
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 papryki
  • pół cebuli
  • kilka listów świeże bazylii
  • po pół łyżeczki papryki wędzonej, kuminu, curry
  • szczypta kurkumy
  • sól i pieprz
  • do sosu potrzebujesz: 2 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżeczka miodu, sól, pieprz i zioła prowansalskie
  • dodatki do burgera według uznania np. papryka świeża, sałata lodowa, ogórek konserwowy

Przepis burgery z ciecierzycy. Sposób przygotowania:

  • Cieciorkę opłucz i wrzuć do miski, dodaj jajko i zblenduj
  • Paprykę, cebulę i czosnek pokrój drobno. Obierz marchew i zetrzyj na dużych oczkach. Wszystko smaż na patelni kilka minut z odrobiną oleju
  • Warzywa dokładnie wymieszaj ze zmieloną cieciorką, dodaj przyprawy, posiekaną bazylię oraz mąkę. Z uzyskanej masy formuj burgery
  • Burgery grilluj lub smaż na patelni kilka minut z dwóch stron, do zarumienienia
  • Przygotuj sos
  • Burgery serwuj z bułką (może być zwykła bułka pełnoziarnista), sosem i ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Zobacz także: Ziemniaki Hasselback. Skandynawski hit w kuchni
Autor: ESO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić