Wino działa dobroczynnie, gdy jest spożywane 3-4 razy w tygodniu. Przy takiej częstotliwości i wypiciu 7 lampek wina tygodniowo, ryzyko cukrzycy jest mniejsze o 27 proc. w przypadku kobiet i o 32 proc. w przypadku mężczyzn w porównaniu do tych, którzy nie piją go w ogóle - podaje "Huffngton Post".
Jest to spowodowane specjalnymi związkami, które zawiera wino. Uczestniczą one w regulowaniu poziomu cukru we krwi. Podobne właściwości - choć nie tak silne i tylko u mężczyzn - ma piwo. Spożywanie 6 półlitrowych kufli tygodniowo obniża ryzyko cukrzycy o 21 proc. Na kobiety nie działa w ogóle.
Alkohol jest mimo wszystko niebezpieczny. Mocniejsze trunki takie jak wódka, whisky czy gin u kobiet zwiększały ryzyko cukrzycy. Eksperci przestrzegają, że większość wysokoprocentowych alkoholi - szczególnie spożywanych w nadmiarze - powodują wiele niebezpiecznych chorób z nowotworami włącznie.
Badanie przeprowadzono na liczbie ponad 70 tys. kobiet i mężczyzn. Specjaliści z University of Southern Denmark pytali ich o nawyki żywieniowe oraz ilość spożywanego alkoholu i monitorowano sytuację zdrowotną przez 5 lat.
Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.