We Włoszech spaghetti bolognese nawet nie istnieje. To, co niemal Europejczycy uważają za spaghetti po bolońsku, we Włoszech naprawdę nazywa się tagliattele al ragù i to zupełnie inna potrawa. Podstawową różnicą jest makaron. Włosi używają tagiatelle, a reszta kontynentu spaghetti. Prawdziwy włoski sos z kolei składa się z wołowiny, pancetty, cebuli, marchewki, selera, pomidorów, białego wina i mleka.
Jest jeszcze druga bardzo ważna różnica. Włosi do sosu nie dodają żadnych ziół. To największy według szefa Carluccio błąd popełniany przez resztę Europejczyków. Kuchnia włoska kojarzy się z oregano, bazylią czy czosnkiem, jednak do prawdziwego tagliattele al ragù niczego takiego się nie dodaje. Oryginalny przepis spisano w 1982 r. przez członków Accademia Italiana delle Cucina di Bologna i to on mówi, jak zrobić prawdziwe... tagliatelle bolognese - informuje metro.co.uk.
Jak prawidłowo przygotować tagliatelle al ragu? Przepis znajdziecie m.in. tutaj. Smacznego.
Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.