*Badania przeprowadzono na dwóch grupach, którym zmodyfikowano dietę śródziemnomorską. *Naukowcy z Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques w Barcelonie pierwszej kazali jeść dużo orzechów, a drugiej często używać oliwy z oliwek. Po przeanalizowaniu wyników zauważyli, że o wiele lepsze wyniki mieli ci drudzy. U nich lipoproteiny (HDL) pracowały o wiele sprawniej.
Zasada ich działania jest niezwykle prosta. HDL to tzw. dobry cholesterol, który pomaga usuwać ten zły z układu krwionośnego. Po odczepieniu go od naczyń transportuje go do wątroby, która usuwa go z organizmu.
To już nie pierwszy raz kiedy udowodniono, że dieta śródziemnomorska jest bardzo zdrowa. Złożona ze świeżych ryb, warzyw, produktów pełnoziarnistych, roślin strączkowych i oliwy z oliwek jest świetną bronią do walki z rakiem. Więcej na ten temat możecie przeczytać tutaj.
Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.