Ciasto jest bez glutenu - mąka została zastąpiona kaszą jaglaną, która jest jedną z najstarszych i najzdrowszych kasz. Otrzymuje się ją z nasion prosa, zawiera sporo łatwo przyswajalnego białka i mało skrobi. Ciasto czekoladowe na kaszy jaglanej mogą jeść osoby, które dbają o sylwetkę.
Ciasto czekoladowe bez mąki. Potrzebne składniki:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- szczypta soli
- 3 jajka
- 60 g oleju kokosowego
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto czekoladowe bez mąki. Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 160 stopni Celsjusza
- Ugotuj kaszę (według zaleceń producenta - opis przygotowania kaszy powinien znaleźć się na opakowaniu)
- Przełóż wszystkie składniki do dużej miski
- Zblenduj wszystko i przelej do foremki ( najlepiej 18x20cm)
- Przełóż foremkę z masą do piekarnika i piecz ok. 50 minut
- Podawaj dopiero po wystygnięciu ciasta
Ciasto czekoladowe bez mąki świetnie sprawdzi się jako deser lub słodka przekąska do kawy.
Czytaj także: Przepis na kruche ciastka
Zobacz także: Brownie - gratka dla fanów czekolady
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Dziękujemy za Twoją ocenę!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Które z określeń najlepiej opisują artykuł: