Przepis na pieczywo bez drożdży jest prawdziwym hitem sieci. Post Brandona Johnsona, który podzielił się recepturą na pszenne podpłomyki, doczekał się na Facebooku blisko 200 tys. udostępnień
W sklepach brakuje drożdży. Czy da się upiec chleb bez drożdży
W polskich sklepach kupno drożdży praktycznie graniczy z cudem. Stanie w kolejce do piekarni w dobie pandemii koronawirusa również jest czymś, czego wielu chciałoby uniknąć. Dla wszystkich tych, którzy chcieliby przygotować domowe pieczywo bez drożdży, ten przepis będzie idealny.
Pieczywo bez drożdży. Potrzebne składniki:
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki wody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oleju lub oliwy
- 2 łyżki mleka
Pieczywo bez drożdży. Jak przygotować?
- W misce lub szklance wymieszaj mleko z wodą i cukrem
- W dużej misce wymieszaj ze sobą pozostałe suche składniki
- Mieszając, wlej płyn (wodę z mlekiem i cukrem) do suchych składników. Dodaj również olej/oliwę
- Wyrób ciasto, by było gładkie. W razie potrzeby możesz dodać odrobinę więcej wody
- Uformuj z ciasta kulę, włóż do miski i przykryte czystą ściereczką pozostaw na godzinę
- Po tym czasie podziel ciasto na 8 równych części i z każdej z nich uformuj kulkę
- Kulki następnie rozwałkuj (jeśli nie masz wałka, możesz zrobić to np. umytą butelką po winie) na grubość ok. 3-5 mm
- Układaj placki na rozgrzanej patelni. Przewróć na drugą stronę, gdy będą złociste i gotowe!
Tak przygotowane podpłomyki możesz jeść zarówno na słodko, jak i na słono ze swoimi ulubionymi dodatkami. Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, polecamy idealny na czas kwarantanny przepis na ciasto bez jajek, mleka i masła.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.
Zapisz się na nasz specjalny newsletter o koronawirusie.