To kwestia nasłonecznienia. W miarę tego procesu warzywo nabiera nowych właściwości. Papryka w zależności od tego, ile czasu przebywa na słońcu, zmienia kolor i smak. Magazyn Mental Floss porównuje ją do oliwek: zielona papryka oznacza niedojrzałe, zerwane przedwcześnie warzywo.
Za wszystko odpowiadają zwiazki chemiczne. W zielonej formie papryka jest pełna chlorofilu i zapachu aldehydów. W żółtej i pomarańczowej, zawdzięcza barwę luteinie i beta-karotenowi. W miarę czerwienia pojawia się w niej więcej (E)-2-heksenalu i (E) -2-heksanolu, które nadają warzywu słodki, owocowy zapach.
Jest łatwy sposób, by samemu obserwować dojrzewanie papryki. Jeżeli jesteście szczęśliwymi posiadaczami sadzonek, możecie cierpliwie czekać, aż warzywo stanie się czerwone. Jeżeli nie, wystarczy kupić zieloną paprykę i przechowywać w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu, a po kilku tygodniach sprawdzić, jak zmieniło się warzywo.
Autor: Paulina Kwiatkowska
Teraz serce internetu w jednej aplikacji. Bądź na bieżąco i pobierz w Google Play albo App Store.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.