Idealnego burgera pomoże zrobić... kostka lodu. Amerykański szef kuchni Graham Elliot zdradził swój sekret. Twierdzi, że po uformowaniu burgera z mielonego mięsa powinniśmy wcisnąć w sam środek niewielką kostkę lodu. Kiedy na grilla wrzucimy mięso, roztapiająca się kostka zapewni mu nawilżenie i nie pozwoli, by mięso wyschło.
Warto wstrzymać się z przyprawami. Elliot zaznacza, że to mięso idealny burger powinien być prosty, soczysty i pełen smaku, ale to mięso powinno być kluczowe. Dlatego też zaleca, żeby powstrzymać się przed dodawaniem do niego zbędnych składników. Dobre mięso obroni się smakiem samo, a dodawanie do niego cebuli lub różnych ziół wcale nie prowadzi do lepszych efektów - informuje mentalfloss.com.
W swoim przepisie Elliot łączy wołowinę z wieprzowiną. Dodaje sól i pieprz do mięsa, ale nic więcej. Burgera podaje z sosem czosnkowo-majonezowym, z dodatkiem sera Brie i marynowaną czerwoną cebulą.
Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.