Profesor Zhou Weibiao od dawna pracował nad zmianą składu chleba. Chciał jednak zachować tradycyjną strukturę i smak. Pieczywo, które wynalazł podczas pracy na Uniwersytecie Krajowym w Singapurze składa się tylko z naturalnych składników. Badacz swoją pracę rozpoczął od wyekstrahowania antocyjanów, czyli naturalnych barwników roślinnych, nadających różnorodne barwy kwiatom i owocom. Użył do tego czarnego ryżu. Później otrzymane składniki dodał do chleba i upiekł zdrowe bochenki o niespotykanym kolorze.
Ciasto pieczone było w 200 stopniach Celsjusza. Dzięki temu 80% właściwości antyoksydantów zawartych w antocyjanach zostało zachowanych. Poza tym składnik reaguje z enzymami skrobi zawartymi w mące, sprawiając, że fioletowy chleb jest o 20% łatwiejszy do strawienia niż tradycyjny. Tymczasem głównym problemem białego chleba jest to, że trawimy go bardzo szybko, przez co zawarty w nim cukier trafia od razu do krwiobiegu
*Fioletowego chleba nie da się jeszcze kupić, ale to się może niedługo zmienić. *Profesor Weibiao rozpoczął rozmowy z głównymi producentami i możliwe, że już wkrótce zobaczymy to pieczywo na sklepowych półkach. W międzyczasie do profesora dzwonią ludzie z całego świata, którzy eksperymentują z jego przepisem na różne sposoby.
Zadzwonił do mnie człowiek z RPA. Był bardzo podekscytowany. Chciał wiedzieć, czy umieszczenie antocyjanów w czekoladzie da ten sam efekt. Powiedziałem mu, że to nie takie proste, ponieważ w czekoladzie nie zajdzie taka sama reakcja jak ze skrobią - śmiał się profesor rozmawiając z CNN.
Zobacz też:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.