Pizzerie we Włoszech po raz pierwszy pojawiły się w XVIII wieku w Neapolu. W XIX wieku jeden z kucharzy zadedykował królowej Małgorzacie Sabaudzkiej trzy rodzaje pizzy. Władczyni najbardziej zasmakowała ta z mozarellą - stąd wzięła się nazwa jednej z najpopularniejszych pizz. Mowa oczywiście o "marghericie".
Poniżej przedstawiamy Wam przepis na pyszną włoską pizzę - jej wykonanie nie zajmie dużo czasu. Najważniejsze jest ciasto, które najlepiej wyrobić z samego rana i zostawić do wieczora. Jeśli jednak nie masz na to czasu to pozostaw wyrobione ciasto na ok. 2 godziny. Dzięki temu pizza będzie znacznie lepsza.
Prosty przepis na domową włoską pizzę. Potrzebne składniki
- 300 g mąki typu "00" (ewentualnie typu 550)
- 3/4 łyżeczki soli
- 20 g świeżych drożdży
- ok. 200 ml ciepłej (ale nie gorącej) wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Prosty przepis na domową włoską pizzę. Sposób przygotowania
- Pokrusz drożdże na kawałki
- Dolej do nich 2-3 łyżki ciepłej wody, ale nie gorącej
- Mieszaj do momentu aż drożdże się rozpuszczą
- Wsyp do miski 300 g mąki
- Dodaj sól, dolej wodę i oliwę z oliwek
- Dolej zaczyn i powoli zagniataj ciasto
- Wyłóż zagniecioną kulkę na stolnicę
- Podsyp je lekko mąką i wyrabiaj aż będzie gładkie i sprężyste
- Obsyp ciasto mąką, włóż do miski i zakryj czystą ściereczką
- Miskę z ciastem odstaw w ciepłe miejsce. Najlepiej na min. 6 godzin
- Po tym czasie ustaw piekarnik na najwyższą temperaturę
- Poczekaj aż piekarnik będzie rozgrzany
- Wyrośnięte ciasto rozciągnij w dłoniach i uformuj okrąg
- Pamiętaj, żeby brzegi były grubsze niż środek
- Placek cienko posmaruj sosem pomidorowym
- Na wierzch wyłóż ulubione składniki
- Kiedy piekarnik będzie odpowiednio nagrzany, włóż do niego pizzę
- Przy temperaturze 260-280 stopni Celsjusza piecz pizzę przez ok. 5 minut, przy niższej temperaturze przez ok. 7-9 minut
Przepis na sos pomidorowy. Potrzebne składniki
- 250 ml passaty pomidorowej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oregano
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka pieprzu
Przepis na sos pomidorowy. Sposób przygotowania
- Na patelni rozgrzej oliwę i wkrój czosnek
- Dolej passatę
- Dodaj sól, cukier i oregano
- Gotuj sos przez ok. 30 minut co chwilę mieszając
Dodatki na pizzę wedle uznania - jeśli chcecie zrobić klasyczną margheritę potrzebna będzie mozzarella i świeża bazylia, a do pizzy diavola najlepiej dodać pikantne salami.
Jeśli masz ochotę na deser po pizzy polecamy prosty przepis na chlebek bananowy.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.