Ze względów bezpieczeństwa należy ograniczyć wyjścia z domu. Nie możemy jednak zrezygnować ze sporadycznych wizyt w sklepach spożywczych. Jeśli produkty powoli się kończą, nie musimy odpuścić sobie przygotowania naszych ulubionych dań. Warto sprawdzić, czy można je wykonać przy wykorzystaniu mniejszej ilości składników – jak na przykład naleśniki.
Jak zrobić naleśniki bez mleka i jajek?
Do przygotowania wegańskich naleśników potrzebujemy:mąki i wody gazowanej. Należy także zaopatrzyć się w takie składniki, jak szczypta soli i proszku do pieczenia, ewentualnie sody oczyszczonej.
Jeśli jesteśmy miłośnikami słodyczy, można dodać do naleśników łyżkę kakao lub cynamonu. Zamiast wody opcjonalnie warto ewentualnie wykorzystać mleko roślinne, o ile akurat mamy takie w lodówce. W zależności od tego, ile naleśników chcemy upiec, powinniśmy wykorzystać od pół do półtora szklanki mąki i odpowiednio tyle wody gazowanej.
Wszystkie składniki należy umieścić w misce i zmiksować, aż utworzą jednolitą masę. Gdyby okazała się ona zbyt rzadka, należy dodać jeszcze odrobinę mąki i znowu zmiksować. Tak uzyskane ciasto nalewamy na rozgrzaną i nasmarowaną tłuszczem lub olejem patelnię. Następnie pieczemy je jak tradycyjne naleśniki. Smacznego!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.
Zapisz się na nasz specjalny newsletter o koronawirusie.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.