*Częste jedzenie ziemniaków lub frytek może być szkodliwe dla ciąży. *Przez "częste jedzenie" naukowcy medycznego dziennika „BMJ” rozumieją „większość dni w tygodniu”. Uczeni przypuszczają, że za ryzyko cukrzycy odpowiada skrobia zawarta w tym warzywie, która powoduje gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi. Badanie czasopisma BMJ objęło obserwacje 21 tys. kobiet w ciąży.
*Brytyjscy dietetycy są jednak innego zdania. *Oponują, że brakuje dowodów na tę teorię. Co więcej, wiele osób powinno jeść więcej produktów ze skrobią, a także świeżych warzyw i owoców, aby zadbać o wzsoki poziom błonnika w diecie.
Produkty bogate w skrobię często są określane jako bogate w węglowodany, do których zaliczana jest skrobia. Znajduje się ona głównie chlebie, makaronach, kaszach, ziemniakach i produktach zbożowych. Stanowi ok. 80 proc. spożywanych przez człowieka węglowodanów.
Cukrzyca ciążowa zwykle mija po porodzie. Może jednak niekorzystanie wpływać na zdrowie matki i dziecka. Choroba polega na nietolerancji węglowodanów u kobiet, które wcześniej miały prawidłowy poziom cukrów. Podczas ciąży należy regularnie badać poziom cukru.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.