Kanadyjska Agencja Zdrowia Publicznego straszy zatruciem bakteriami z mąki. Chodzi o mało znany szczep E. coli o nazwie non-0157. Naukowcy dopiero poznają jego "zdolności" szkodzenia ludziom. Szczególnie, że nie zdarzyło się nigdy wcześniej, aby to mąka była źródłem zakażenia się E.coli.
Między listopadem 2016 a kwietniem 2017 z jej powodu zachorowało 30 osób - donosi dziennik "Metro".
Skutki spożycia skażonej mąki przyjemne nie są. Tak, jak w przypadku kurczaka, chodzi o silne dolegliwości żołądkowe.Bóle, ale także wymioty, biegunka oraz krew w kale.
Przed surową mąką zaczęła ostrzegać także amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA). Jej pracownicy twierdzą, że może mąka może być także źródłem pałeczek Salmonelli. Radzą unikać jedzenia z mąką, którego przygotowanie nie wiąże się z dłuższą obróbką termiczną w wysokich temperaturach.
Mąka pochodzi z ziaren, a te zbierane prosto z pola nie podlegają procesom bakteriobójczym. Jeżeli jakieś zwierze poczuje nagłą potrzebę na polu, to bakteria z odchodów może zanieczyścić ziarna, które potem zmielone będą na mąkę - tłumaczy FDA.
Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.