GIS opublikował porady dotyczące pieczywa i innych wyrobów piekarniczych, jednak mogą być one zastosowane również do innych produktów. Chodzi bowiem o temperaturę, w której wirus ulega inaktywacji, czyli traci niszczące dla naszego zdrowia cechy.
Według inspektoratu, wirusy są unieszkodliwiane już w temperaturze 60-70°C. Wobec tego włożenie pieczywa na około dwie minuty do piekarnika nagrzanego do temperatury 180-200°C, powinno wystarczyć, by zabezpieczyć się w pełni przed zakażeniem.
Jednocześnie urząd przypomina o konieczności zachowania środków bezpieczeństwa, takich jak używanie plastikowych rękawiczek przy kupowaniu pieczywa oraz umieszczanie ich w jednorazowych, wcześniej nieużywanych torebkach.
Koronawirus a higiena
Porada GIS-u może być przydatna też przy innych produktach. Jeżeli np. obawiamy się, że jakiś produkt mógł mieć styczność z zakażonymi powierzchniami, a ciężko jest nam go umyć mydłem - np. sery czy wędliny kupowane na wagę, to najlepszym rozwiązaniem będzie wyparzenie ich w gorącej wodzie.
Podobnie jest z ubraniami, które, jak wskazują epidemiolodzy, powinny być prane w temperaturze powyżej 60 stopni. W przypadku ubrań, które w tak gorącej wodzie po prostu by się zniszczyły, dobrze jest sumiennie je wyprasować po praniu. Jeżeli nie możemy zrobić żadnej z tych rzeczy, takiego ubrania lepiej jak na razie nie nosić.
Zobacz także: Jak upiec chleb w domu?
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.
Zapisz się na nasz specjalny newsletter o koronawirusie.