Badania zostały przeprowadzone przez naukowców z Agencji ds. Żywności i Leków. Upublicznił je doktor Stephen Hahn, komisarz tej amerykańskiej organizacji, w trakcie wywiadu dla CNN.
Koronawirus: czy można się zarazić przez dotykanie produktów i opakowań?
Jak zapewnił dr Stephen Hahn, nie istnieją dowody, by koronawirus mógł przenieść się na produktach spożywczych oraz ich opakowaniach. Leanie Wen, była komisarz do spraw Zdrowia w Baltimore, podkreśliła jednak, że ryzyko zarażenia się COVID-19 w sklepie rzeczywiście jest wysokie. Niebezpieczeństwo wynika jednak z kontaktu z innymi klientami, którzy mogą kaszleć lub kichać.
Przeczytaj także: Koronawirus osadza się na odzieży? Naukowcy zabierają głos
Eksperci wskazują, jak można zminimalizować ryzyko zarażenia się w sklepie. Radzą klientom, aby zaprzestali dezynfekowania i mycia zakupionych produktów na rzecz rygorystycznego stosowania się do zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia. Polecają im dokładnie myć ręce oraz pilnować zachowania co najmniej 2-metrowego dystansu od napotkanych osób.
Przeczytaj także: Nowe badania wykazują, że palacze są mniej narażeni na COVID-19
Nie mamy dowodów na to, że wirus wywołujący COVID-19 może przenosić się przez żywność lub opakowania – oświadczył dr Stephen Hahn w rozmowie z CNN.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.
Zapisz się na nasz specjalny newsletter o koronawirusie.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.