Chleb bananowy po upieczeniu może bardziej być zbliżony do ciasta niż do chleba. Przepis z pewnością zagości w waszych domach na długo - wykonanie jest naprawdę proste i do zrobienia go nie potrzeba wyszukanych składników.
Do chleba bananowego nie potrzebujesz drożdży, które ciężko dostać w trakcie pandemii koronawirusa, a zrobienie go nie zajmuje dużo czasu. Proces przygotowania wypieku trwa zaledwie 15 minut, a pieczenie nieco ponad godzinę.
Prosty przepis na chleb bananowy. Potrzebne składniki:
- 285 gramów mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 110g masła - możesz użyć także oleju kokosowego lub 80 ml oleju roślinnego lub oliwy z oliwek
- 225g brązowego cukru - jeśli go nie masz, możesz wykorzystać biały cukier lub cukier puder
- 2 jajka
- 4 dojrzałe banany
- 85 ml maślanki lub 4 łyżki jogurtu naturalnego zmieszanego z 25 ml mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
Prosty przepis na chleb bananowy. Sposób wykonania:
- Rozgrzej piekarnik do 160 stopni Celsjusza
- Przygotuj foremkę (najlepiej o wymiarach 20 cm x 12,5 cm) i wysmaruj ją od wewnątrz masłem
- Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj sól i sodę oczyszczoną
- W osobnej misce wymieszaj roztopione masło z cukrem
- Do masła z cukrem dodaj rozgniecione widelcem banany, maślankę i wszystko dobrze wymieszaj
- Przesyp mąkę z sodą i solą do miski z masłem i resztą składników. Wszystko dobrze wymieszaj
- Całość przelej do foremki i włóż do rozgrzanego piekarnika na 75 minut
- Po wyjęciu z piekarnika odczekaj 30 minut i dopiero wtedy wyjmij ciasto z foremki
I tyle! Ten prosty przepis na chleb bananowy możesz zrobić dla całej swojej rodziny. Idealnie sprawdzi się jako przekąska lub na śniadanie. Wypróbujesz nasz przepis?
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.