Badania wykazały jasno, że folia może nam zaszkodzić. Pod wpływem wysokiej temperatury, z folii wytrąca się aluminium i jest wchłaniane przez potrawę owiniętą sreberkiem - informuje yahoo.com.
Określono dokładne ilości aluminium, jakie później spożywamy. Dwie badaczki z amerykańskiego Uniwersytetu Sharjah, dr Fathia Mohammed i dr Essam Zubaidy, smażyły identyczne potrawy. W przypadku jednej użyły folii, drugą przygotowały już bez niej. Mięso smażone w folii zawierało nawet do 400 mg aluminium. Taki sam kawałek mięsa położony bezpośrednio na ogniu miał w sobie tylko 40 mg.
Problemem są także dodatki. Kobiety prowadziły doświadczenia na różnych potrawach. Udowodniły, że jedzenie marynowane w occie, czy soku z cytryny, łatwiej wchłania aluminium, niż na przykład to z dodatkiem alkoholu czy wody.
Wysokie stężenie metali w organizmie może prowadzić do poważnych chorób. Badania wykazują związek pomiędzy podwyższonym poziomem aluminium a zachorowaniami na Alzheimera, niewydolnością wątroby, osteoporozą, chorobami kości czy niewydolnością nerek.
Autor: Kamil Karnowski
Teraz serce internetu w jednej aplikacji. Bądź na bieżąco i pobierz w Google Play albo App Store.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.