Najnowsze badania wiążą również zamiłowanie do soli z nadwrażliwością na gorzki smak. Jak informuje "Telegraph", osoby, których kubki smakowe mają ze względu na genetycznie uwarunkowania słabą tolerancję na gorycz, są dwukrotnie bardziej podatne na konsumowanie znacznych ilości soli.
Badania wykazały, że geny są również odpowiedzialne za zamiłowanie do niezdrowej żywności. Zgodnie z ich wynikami osoby posiadające konkretny wariant genu TAS2R38 mają tendencję do unikania zdrowych produktów spożywczych, takich jak brokuły, ze względu na gorycz odczuwalną w ich smaku.
Czynniki genetyczne, które wpływają na nasz smak, niekoniecznie są dla nas oczywiste, jednak warto pamiętać, że ma to niezwykle istotny wpływ na nasze zdrowie - podkreśliła kierująca badaniami doktorantka Jennifer Smith z uniwersytetu w Kentucky.
Naukowcy przypominają, że stosowana w nadmiarze sól jest groźna dla zdrowia człowieka. Spożywanie dużych ilości słonych potraw może powodować nadciśnienie, a w konsekwencji - zawały serca oraz udary.
Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.