W pożarze nikt nie ucierpiał. Budynek krematorium był odporny na ogień, ale wszystko wokół pieca zostało zniszczone. Straty oceniono na 30 tys. dolarów. Straż pożarna pojawiła się na miejscu i ugasiła ogień, informuje metro.co.uk.
Najdziwniejsze, że nie jest to odosobniony przypadek. Od kilku lat właściciele krematoriów na całym świecie stają wobec problemu popielenia ciał coraz grubszych ludzi. Nie chodzi o same kilogramy, co o ilość tkanki tłuszczowej. Jej spalanie gwałtownie podnosi temperaturę w piecu, która nierzadko dochodzi powyżej dopuszczalnej dla pieców. Tak było w Cincinatti. Poza tym, palenie zwłok grubych zmarłych trwa dłużej. O ile przeciętnego człowieka popieli się w 2000 stopni Celsjusza do 3 godzin, to ciało kogoś ważącego 300 kg popieli się nawet 5 godzin. Piece tego nie wytrzymują.
Problemy z krematoriami mają też nasi sąsiedzi za Odrą. Przybywa ludzi z nadwagą, więc ostatecznie więcej jest też otłuszczonych zwłok. "Spiegel" opisał przypadek z miasta Hamelin, gdzie podczas palenia ciała ważącego 200 kg z 10-metrowego komina strzelały płomienie a metalowa konstrukcja pieca zaczęła się topić. Proces doprowadzono do końca, ale potrwał aż 4 godziny.
Podobne problemy mają także Austriacy. Na początku czerwca zagraniczne media informowały, że ważąca ponad 200 kg kobieta spowodowała poważny pożar w krematorium w mieście Graz. Sprawa wywołała w Austrii olbrzymią dyskusję. Media publikowały zdjęcia strażaków, wychodzących z krematorium w skafandrach pokrytych ciemnym tłuszczem. Temat podnosiły poważne telewizje informacyjne. Rozważane jest tam nawet wprowadzenie zakazu kremacji ciał osób otyłych - donosi polskaizbapogrzebowa.pl.
Po ostatnim pożarze w USA przywrócenie krematorium do stanu pełnej funkcjonalności zajęło kilka dni. Część krematoriów w Wielkiej Brytanii i Szwajcarii powiększono i zamontowano specjalne piece do popielenia otyłych "klientów".
Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.