Tosty najlepiej podgrzewać w temperaturze 110-170 °C. Proces pieczenia działa wtedy najlepiej, reakcje chemiczne zachodzą szybko, a zbędna woda wyparowuje. Powstałe w reakcji molekuły zmieniają zapach i smak produktu, dzięki czemu tosty smakują lepiej niż chleb.
Reakcja Maillarda podobna jest nieco do karmelizacji. Jest to seria procesów chemicznych, które zachodzą pod wpływem ciepła pomiędzy aminokwasami a cukrami. Nie tylko chleb, ale wiele innych potraw uzyskuje w reakcji swoje charakterystyczne cechy – barwę, smak i aromat. Wypieki, smażone mięsa, a także słodycze takie jak krówki i toffi są tak dobre właśnie dzięki temu.
Są też jednak minusy. Produkty tracą w procesie część węglowodanów i aminokwasów, przez co są mniej wartościowe dla naszego organizmu. Przy obróbce powyżej 180 °C mogą wytworzyć się również związki toksyczne - informuje metro.co.uk.
Autor: Bartosz Nowak
Teraz serce internetu w jednej aplikacji. Bądź na bieżąco i pobierz w Google Play albo App Store.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.