*Grupa badaczy sprawiła, że stare komórki nie tylko wyglądają, ale również zachowują się, jak młodsze. *Zespół naukowców z Uniwersytetu w Exeter zastosował na komórkach związki oparte na substancjach chemicznych naturalnie występujących w czerwonym winie, jagodach i ciemnej czekoladzie. Pokarmy są bogate we flawonoidy znane z właściwości utleniających i przeciwzapalnych. To właśnie te związki są sekretem do odmłodzenia komórek.
Czekolada pomaga DNA. Kiedy się starzejemy, nici DNA w naszych komórkach stopniowo tracą ochronne telomery. To fragmenty chromosomu, zlokalizowane na jego końcu, które zabezpieczają go przed uszkodzeniem podczas kopiowania. Można to obrazowo porównać do plastikowych końcówek w sznurówkach. Już po kilku godzinach komórki "karmione” flawonoidami zaczęły się dzielić i miały telomery dłuższe niż wcześniej.
Naukowcy podkreślają, że wyniki badań były dla nich zaskoczeniem. Powtarzali eksperyment kilka razy i w każdym przypadku komórki odmładzały się. Na wieczne życie raczej nie możemy liczyć, ale odkrycie może pomóc w zachowaniu długoletniej młodości.
To pierwszy krok, aby ludzie mogli żyć tak samo długo, jak do tej pory, ale przez cały czas w dobrym zdrowiu - powiedział profesor Lorna Harries z Uniwersytetu w Exeter
Czy to oznacza, że powinniśmy teraz codziennie pić lampkę czerwonego wina? Niekoniecznie. Według ostatnich statystyk, nawet osoby pijące symbolicznie są bardziej narażone na raka. Około 5,5 proc. wszystkich nowych przypadków zachorowań i 5,8 proc. wszystkich zgonów na świecie wywołanych nowotworami można przypisać właśnie piciu alkoholu.
Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.