*Badania wskazują, że w trakcie jedzenia ośmiornica odczuwa ból. *PETA zaczyna walkę od tworzenia viralowych klipów, które mają uzmysławiać stopień okrucieństwa osób podających w taki sposób mięczaki. Zbierać ma również podpisy pod petycją. W niej oczekuje zmian i regulacji prawnych, które zmuszałyby restauracje do innego serwowania ośmiornic.
Taki sposób podawania owoców morza jest charakterystyczny głównie dla Azji. W Korei czy Japonii zwyczaj praktykuje się od lat. Przyjął się również na innych kontynentach. Żywe ośmiornice podaje się m.in. w koreańskich restauracjach w Stanach Zjednoczonych.
Organizacja przytacza opinie naukowców. Jennifer Mather, profesor University od Lethbridge, zwraca uwagę na to, że stopniowe odcinanie kończyn ośmiornicy, która czuje jeszcze ból, jest wyjątkowym okrucieństwem. Podkreśla, że komórki nerwowe cały czas przekazują sygnały do mózgu - zauważa Vice.com.
Ośmiornica, którą kroisz na części za życia, odczuwa ból. To tak samo bolesne, jakbyś odcinał kończyny świni czy królikowi - mówi Mather.
Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.