Milowy krok dla osób cierpiących na tę chorobę. Najnowsze badania opublikowane na łamach"Science Translation Medicine", wskazują na pozytywne działania tzw. warzyw krzyżowych na obniżenie poziomu cukru we krwi. Eksperymenty na szczurach dowodzą, że zawarty m.in. w brokule sulforafanem, który odpowiada za wydalanie z ciała substancji kancerogennych, znakomicie reguluje gospodarkę cukrową organizmu.
*W odkryciu pozytywnego działania sulforafanu pomógł komputer. *Aby zidentyfikować pożądany związek, który mógłby pomóc cukrzykom, badacze wykorzystywali modelowanie komputerowe do identyfikacji zmian ekspresji genów związanych z cukrzycą typu 2. Następnie przesiali je przez tysiące substancji chemicznych, które mogłyby odwrócić te zmiany.
Byliśmy bardzo podekscytowani widząc efekty i nie możemy się doczekać, aż zaczniemy podawać ekstrakt pacjentom - mówi Anders Rosengren z Uniwersytetu w szwedzkim Goeteborgu. - Na własne oczy widziałem, jak ten związek redukuje glukozę o 10 procent. To wystarczy, żeby zredukować ślepnięcie - dodał.
Niezwykle obiecujący eksperyment. Ten 10 procentowy spadek, naukowcy odnotowali na próbie 97 osób, którzy wzięli udział w 12-tygodniowym doświadczeniu. Najbardziej na przyszłej kuracji skorzystają osoby otyłe, które mają o wiele wyższy bazowy poziom cukru. Dzienna dawka sulforafanu, którą przyjmowali, odpowiadała zjedzeniu około 5 kilogramów brokułów. Naukowcy mówią, że specyfik można wytworzyć w postaci proszku i dodawać do napojów.
Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.