*Napój z pewnością był bardzo aromatyczny. *Dowody archeologiczne wskazują na to, że w regionie bliskowschodnim w okresie życia Chrystusa popularne były ciężkie i skoncentrowane wina. Trudno jednak określić dokładny gatunek winogron, z jakich powstawały. Winorośl w rejonie góry Syjon - bo to tam odbyła się Ostatnia Wieczerza - zaczęto uprawiać ok. 4 tys. lat p.n.e. - informuje "The Independent".
Nieopodal Jerozolimy archeolodzy znaleźli naczynie opatrzone napisem "wino z czarnych rodzynków". To oznacza, że winiarze specjalnie suszyli winogrona i produkowali słodkie, gęste trunki. Znalazły się także naczynia z informacją "wino wędzone" i "bardzo ciemne wino" - mówi prof. Patrick McGovern, ekspert w dziedzinie biologii molekularnej i antropologii z Uniwersytetu Pensylwanii.
*To może tłumaczyć ówczesny zwyczaj rozcieńczania win wodą. *Popularne było dodawanie do nich korzennych przypraw, np. szafranu, cynamonu czy ziarenek granatu. Taki zabieg poprawiał smak trunków. Dlatego wino, które pił Chrystus w Wieczerniku mogło przypominać popularnego u nas zimą grzańca.
*Niewykluczone też, że było bardzo podobne do Amarone. *To klasyczne włoskie wino wytwarzane z podsuszonych winogron. Ma rubinowy kolor i dobrze komponuje się z czerwonym mięsem.
Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.