Inspiracją dla badań byli miłośnicy sushi i innych potraw z wodorostami. Szanghajska neurolog Geng Meiyu i jej zespół badawczy z Chińskiej Akademii Nauk zauważyli, że na pamięć starszych osób bardzo wpływa ich dieta. Seniorzy regularnie jedzący wodorosty w większości nie chorują na Alzheimera lub zatrzymują się w początkowych etapach choroby.
Sekretem ma być cukier występujący w wodorostach. Chińscy badacze odkryli jego wyjątkowe właściwości już w 1997 roku. Nie spodziewali się, że przekucie pomysłu w skuteczny lek zajmie im ponad dwie dekady.
Czasami czułam się samotna, ponieważ inni opracowywali leki na bazie małych cząsteczek. Używanie cukru (o dużej strukturze molekularnej) było… bezprecedensowe - wspomina Geng Meiyu.
To pierwszy nowy lek w walce z chorobą Alzheimera od prawie 20 lat. Według jego twórców może też poprawiać funkcje poznawcze pacjentów. Oligomannate ma leczyć łagodną i umiarkowaną formę Alzheimera. Nie pomoże niestety pacjentom w trzech końcowych stadiach choroby.
Na razie leczenie Alzheimera ogranicza się do łagodzenia objawów. Nie ma lekarstwa, które cofnęłoby najpoważniejsze zmiany w mózgu pacjentów. Oligomannate będzie dostępny na rynku chińskim przed końcem tego roku - informuje gazeta "South China Morning Post". Wybudowanie fabryk, które spełnią amerykańskie standardy wyrobu leków zajmie kolejne trzy lata i wtedy lek może pojawić się poza chińskimi granicami.
Podziel się dobrym newsem! Prześlij go nam przez dziejesie.wp.pl.