Łyko - to słowo zna każdy, kto uważał na lekcji biologii. W kontekście bananów nie brzmi ono zbyt smakowicie. Podobnie jak drewno, łyko odpowiada za transport pożywienia poprzez całą roślinę. O ile drewno rozprowadza wodę i rozpuszczone w niej sole mineralne, łyko przenosi produkty fotosyntezy. W przypadku bananowca owe białe nitki zapewniają równomierne rozprowadzenie substancji odżywczych w tak lubianym przez nas miąższu.
Większość z nas przyjęła odrywanie ich jak kolejną niezbędną, a głupią czynność w życiu. Pewnie dawno przestaliśmy się nad nimi zastanawiać. A szkoda, bo są szalenie ciekawe - przekonuje Huffington Post.
Choć trudno mówić o smaku, łyko jest równie pożywne co sam banan. Według jednego z szefów Instytutu Żywienia firmy Dole, dr Nicholasa D. Gillitta, białe nitki zawierają bardzo dużo błonnika, więc są zdrowe. Jest ich jednak zbyt mało, by wpłynęły na wartość odżywczą całego owocu.
Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.