*Badacze skupili się na dwóch grupach osób z potencjalnymi problemami zdrowotnymi. *Do eksperymentu zaangażowali 224 ochotników. Część nich z była podatna na choroby serca i krążenia; pozostali byli w grupie ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2.
*Badanych podzielono na trzy zespoły. *Przez dwa lata pierwszy z nich codziennie pił kieliszek wody, drugi - białego wytrawnego wina, a ostatni - wina czerwonego. Aby wszystkim dać równe szanse, badani jedli tylko potrawy z kuchni śródziemnomorskiej.
*Okazało się, że pijący czerwone wino mieli wyższy poziom dobrego cholesterolu HDL. *Po zakończeniu eksperymentu u tych osób odnotowano także obniżenie zespołu metabolicznego, który zwiększa ryzyko zachorowania na miażdżycę i cukrzycę typu 2. Jakość snu badanych pijących wino - zarówno czerwone, jak i białe - była lepsza, w porównaniu z tymi, którzy raczyli się wodą. Zdaniem naukowców kluczem do sukcesu jest regularne spożywanie tego trunku w niewielkich ilościach.
Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.