Osoby, które robią się po alkoholu przesadnie czerwone, mają wadę genetyczną. Brytyjski fundusz zdrowia NHS zaleca takim osobom szczególną ostrożność. Okazuje się bowiem, że ich organizm nie radzi sobie prawidłowo z rozkładaniem aldehydów octowych. Proces ten trwa u nich znacznie dłużej niż u przeciętnego człowieka.
Nagromadzenie tego związku wiąże się z nieprzyjemnymi konsekwencjami. Chociaż zabarwienie skóry na czerwono jest głównym objawem, to mogą mu towarzyszyć nudności, bóle głowy i nieregularne tętno.
Związek ten powstaje w wątrobie w czasie metabolizowania alkoholu. Jest główną przyczyną objawów związanych z przedawkowaniem alkoholu etylowego. Jest nie tylko silnie toksyczny, ale także rakotwórczy - pisze "Daily Record".
Jak zatem sobie z tym poradzić? Niestety jest to problem genetyczny i nie leczy się go lekarstwami. Naukowcy uważają, że wada ta została ma swoje korzenie w środkowych Chinach, gdzie 1/3 osób nie może pić alkoholu. Stamtąd rozprzestrzeniła sie na inne kontynenty.
Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.