Australijscy eksperci twierdzą, że rozwiązali zagadkę zmiany koloru. Świeżo pokrojona pomarańcza zmieniła barwę na fioletową. Specjaliści orzekli, że to efekt kontaktu ze świeżo naostrzonym nożem - podaje BBC News. Przedstawiciele Queensland Health podkreślili, że przeprowadzili wiele testów, by uzyskać odpowiedź.
Zdaniem naukowców nie ma powodu do niepokoju, a reakcja była naturalna. Pomarańcza zawiera antocyjany - naturalnie występujące antyutleniacze. Zareagowały one z cząsteczkami metalu znajdującymi się na ostrzu noża, który był dopiero co naostrzony.
Fioletowy kolor pomarańczy zajmował Australijczyków od wielu dni. Fala spekulacji zalała sieć, gdy mieszkanka Brisbane wrzuciła zdjęcie zmienionego owocu. Kobieta była zaniepokojona, bo jej dwuletni syn zjadł część pomarańczy, zanim zrobiła się fioletowa.
Pierwszą moją myślą było to, że mam nadzieję, iż nie miało to złego wpływu na moje dziecko - mówiła mediom Neti Moffitt, kiedy nagłośniła sprawę.
* Australijczycy mają świeżo w pamięci aferę z igłami w owocach.* Znajdowano je w truskawkach i jabłkach kupowanych w supermarketach.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.