Pomarańcza zmieniła kolor na fioletowy. Australijczycy rozwikłali zagadkę
Owoc nie był groźny dla zdrowia - ogłosiły służby sanitarne Australii. Specjaliści zbadali pomarańczę, która wzbudziła niepokój ludzi i mnóstwo spekulacji.
Australijscy eksperci twierdzą, że rozwiązali zagadkę zmiany koloru. Świeżo pokrojona pomarańcza zmieniła barwę na fioletową. Specjaliści orzekli, że to efekt kontaktu ze świeżo naostrzonym nożem - podaje BBC News. Przedstawiciele Queensland Health podkreślili, że przeprowadzili wiele testów, by uzyskać odpowiedź.
Zdaniem naukowców nie ma powodu do niepokoju, a reakcja była naturalna. Pomarańcza zawiera antocyjany - naturalnie występujące antyutleniacze. Zareagowały one z cząsteczkami metalu znajdującymi się na ostrzu noża, który był dopiero co naostrzony.
Cała Polska słyszała o tym Dino. Spójrzcie, co zastaliśmy na Wilanowie
Fioletowy kolor pomarańczy zajmował Australijczyków od wielu dni. Fala spekulacji zalała sieć, gdy mieszkanka Brisbane wrzuciła zdjęcie zmienionego owocu. Kobieta była zaniepokojona, bo jej dwuletni syn zjadł część pomarańczy, zanim zrobiła się fioletowa.
Pierwszą moją myślą było to, że mam nadzieję, iż nie miało to złego wpływu na moje dziecko - mówiła mediom Neti Moffitt, kiedy nagłośniła sprawę.
* Australijczycy mają świeżo w pamięci aferę z igłami w owocach.* Znajdowano je w truskawkach i jabłkach kupowanych w supermarketach.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.