Badania przeprowadzono na zwierzętach. Badacze podawali myszom specjalnie wyselekcjonowane dawki sacharozy i fruktozy skalą porównywalne do tych, które średnio każdego dnia pochłania przeciętny obywatel Zachodu. Wynik daje do myślenia. Okazało się bowiem, że cukier ma największy wpływ na rozwój komórek rakowych piersi i płuc.
Wyniki badań są alarmujące. Guzki pojawiły się już po 6 miesiącach aż u 50-58 proc. myszy, wobec których stosowano dietę o podwyższonym poziomie sacharozy. W tym samym czasie te same guzki wykryto u zaledwie 30 proc. badanych myszy, u których dbano o normalną dietę. Czy więc cukier zawarty głównie w owocach jest zdrowszy? Naukowcy nie mają dobrych wiadomości...
Udało nam się ustalić, że fruktoza, występująca w naszej diecie głównie w cukrze stołowym oraz w wysoko słodzonym syropie kukurydzianym, jest odpowiedzialna za ułatwianie przerzutów raka do płuc oraz produkcję kwasu 12-HETE potrzebnego do powstania guzów piersi - powiedział serwisowi aol.com profesor Lorenzo Cohen.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.