Tiramisu najlepiej smakuje mocno schłodzone, a podaje się go razem z kawą espresso. We Włoszech spożywa się je na drugie śniadanie - przede wszystkim w upalne dni. Istnieje masa historii na temat pochodzenia deseru. Stolicami tiramisu są Wenecja, Treviso, Siena i Florencja. Każde z tych włoskich miast ma swój własny przepis na wykonanie deseru.
Prosty przepis na klasyczne tiramisu. Potrzebne składniki
- 250 g biszkoptów podłużnych
- 500 g serka mascarpone
- 4 świeże jajka
- 50 g cukru
- 6 łyżek likieru Amaretto lub wina Marsala
- 250 ml kawy espresso
- kakao do posypania
Prosty przepis na klasyczne tiramisu. Sposób przygotowania
- Zrób kawę espresso
- Przelej ją do szerokiego naczynia, żeby móc w nim maczać biszkopty
- Pozostaw do wystygnięcia i później dodaj 6 łyżek alkoholu
- Oddziel żółtka od białek
- Zmiksuj żółtka
- Zmniejsz obroty miksera i powoli dodawaj serek mascarpone
- Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę
- Pianę z białej wmieszaj do żółtek i serka
- Zanurzaj biszkopty pojedynczo w kawie
- Układaj jeden obok drugiego w naczyniu lub prostokątnej formie
- Na pierwszą warstwę biszkoptów wyłóż masę z mascarpone i ubitymi jajkami
- Kolejne biszkopty zanurzaj pojedynczo w kawie
- Ułóż biszkopty jeden obok drugiego na masie
- Ułóż tak kilka warstw
- Całość wstaw na ok. 5 godzin do lodówki
- Przed podaniem oprósz deser kakao
Deser tiramisu idealnie sprawdzi się jako słodki przysmak po domowej włoskiej pizzy.
Zobacz także: Smacznego na dobry wieczór! Odc. 2: Chlebek bananowy
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Dziękujemy za Twoją ocenę!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Które z określeń najlepiej opisują artykuł: