Charakterystycznymi składnikami kuchni włoskiej są warzywa, przyprawy takie jak oregano, bazylia czy rozmaryn, makaron czy parmezan. W klasycznej wersji lasagne farsz, czyli sos pomidorowy, znajduje się między warstwami płatów makaronu. W tej wersji zamiast makaronu wykorzystamy bakłażana.
Prosty przepis na lasagne z bakłażanami. Potrzebne składniki:
- 500 g mięsa mielonego
- 2 bakłażany
- ok. 750 ml sosu beszamelowego - przepis podawałam tutaj
- 500 ml sosu pomidorowego - passaty
- ok. 150-200 g żółtego sera
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki oleju
- 2 opakowania mozarelli
Prosty przepis na lasagne z bakłażanami. Sposób przygotowania:
- Na rozgrzaną patelnię wrzuć cebulę
- Dodaj mięso mielone, cały czas mieszaj
- Dodaj drobno posiekany czosnek, zioła, passatę, cukier, sól i pieprz
- Duś pod przykryciem na małym ogniu przez około 20 minut
- Dopraw solą i pieprzem
- Pokrój bakłażana na cienkie, podłużne plastry i obsmaż na innej patelni
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza
- Wysmaruj formę żaroodporną olejem
- Ułóż plastry bakłażana na spód i nałóż na nie sos - powtórz czynność kilkakrotnie
- Na wierzch nałóż sos i pokrojoną w plastry mozarellę
- Przykryj formę folią aluminiową i wstaw do piekarnika na 30 minut
Po lasagne warto zjeść coś słodkiego. Polecamy tiramisu, które wykonasz w mniej niż 30 minut.
Zobacz także: Brownie - gratka dla fanów czekolady
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl