Nie wiesz co zrobić z resztkami z obiadu? Zamiast je wyrzucać, możesz użyć ich do zrobienia zapiekanki makaronowej. To proste i szybkie danie, które zrobisz z tego, co zalega w lodówce.
Przepis na zapiekankę makaronową. Potrzebne składniki
- makaron (najlepiej świderki, ale można wykorzystać resztki innych makaronów)
- resztki mięsne (np. kotlet, udko, czy wędlina)
- pomidory
- ogórki kiszone lub konserwowe
- papryka
- cebula
- pieczarki
- sos lub przecier pomidorowy
- łyżka śmietany
- ser
Przepis na zapiekankę makaronową. Sposób przygotowania
- Resztki mięsne, które zostały z obiadu, pokrój w kostkę
- Dodaj wcześniej podsmażoną na patelni kiełbasę lub parówki
- Dodaj pokrojone w kostkę pomidory, ogórki kiszone lub konserwowe i paprykę
- Na patelni podsmaż cebulę i pieczarki, a później dodaj je do reszty składników
- Możesz dodać również kukurydzę z puszki
- Wszystkie składniki wymieszaj z makaronem (jeśli wolisz możesz użyć ryżu)
- Dodaj przecier/sos pomidorowy, łyżkę śmietany i tarty ser
- Wszystko wymieszaj
- Przełóż całość do naczynia żaroodpornego i posyp na wierzch serem
- Wstaw naczynie do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piecz przez ok. 30-40 min
Jeśli nie masz w domu makaronu, a chcesz zrobić zapiekankę, sprawdź nasz prostyprzepis na domowy makaron. Do jego zrobienia potrzeba tylko 4 składników.
Zobacz także: Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez <a href="https://dziejesie.wp.pl/">dziejesie.wp.pl</a>.